back to top

Aktuelne vijesti

Kurban bajram je u ponedjeljak 28. juna

Datum:

Prema Takvimu Islamske zajednice u BiH prvi dan Kurban-bajrama je u srijedu 28. juna 2023. godine. Bajram namaz za područje Medžlisa Islamske zajednice Gradačac je u 5:40 sati.

Prema utvrđenom protokolu Medžlisa IZ Gradačac, u 4:30 minuta je učenje ezana i klanjanje sabah-namaza. Imami će u 5:00 sati održati prigodno predavanje, dati pojašnjena vezana za akciju prikupljanja kurbanskih kožica i upute za klanjanje bajramskog namaza.

Povodom nastupajućeg Kurban-bajrama danas je organizovan prijem za članove Izvršnog odbora Medžlisa izslamske zajednice Gradačac, imame, gradonačelnika sa saradnicima, privrednike i vakife. Prisutnima se obratio Haso Omerović, predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa.

Centralna bajramska svečanost bit će održana u džamiji Husejniji, a bajramsku hutbu predvodit će glavni imam Nusret-ef. Kujraković. Nakon klanjanja bajram-namaza biće organizovano prikupljanje novčanih sredstava za obnovu porušenih škola i obdaništa u zemljotresom pogođenim područjima Turske i Sirije.

kurban bajram je u ponedjeljak 28. junaCentralna bajramska svečanost Rijaseta Islamske zajednice bit će održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, gdje će bajramsku hutbu kazivati reisul-ulema Husein ef. Kavazović. Prvog dana reisul-ulema organizuje tradicionalno bajramsko čestitanje u Upravnoj zgradi Rijaseta Islamske zajednice na Kovačima.

Centralna bajramska svečanost Muftijstva tuzlanskog će biti održana u Džamiji „Kralj Abdullah“ u Tuzli. Bajramsku hutbu će kazivati muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović.

Dane Kurban-bajrama odrđuje klanje kurbana i dijeljenje kurbanskog mesa siromasima, prijateljima i komšijama. Ove godine prikupljat će se goveđe kože. Ovčije kože se neće prikupljati i domaćini su dužni da ih odlažu na odgovarajući način.

Kurban-bajram se naziva i Hadžijski bajram jer muslimani iz cijelog svijeta odlaze u Mekku kako bi obavili jednu od pet temeljnih islamskih dužnosti – hadždž.

Kurban bajram traje četiri dana. Tekbir-i-tešrik počinje u utorak, 27. juna na dan Arefata (dan uoči Bajrama) od sabah-namaza, a završava u subotu 1. jula, četvrtog dana Kurban-bajrama sa ikindija-namazom.

Bajram šerif mubarek olsun!

/ Medžlis IZ Gradačac / Muftijstvo tuzlansko / Rijaset IZ u BiH


radiogradacac.ba

Najnovije vijesti