Aktuelne vijesti

Univerzitetu u Tuzli odobren prijem više zaposlenika

Na sjednici Vlada Tuzlanskog kantona je dala saglasnost Javnoj...

Održano je gradsko takmičenje iz informatike-programiranja – Radio Gračanica

U JU OŠ „Hasan Kikić“ održano je gradsko takmičenje...

Majke Srebrenice apeluju na porodice da daju saglasnost za ukop žrtava genocida |

Datum:

Na Trgu slobode u Tuzli, kao i svakog 11. u mjesecu, održano je mirno okupljanje majki i žena Srebrenice i Podrinja koje traže istinu i pravdu za sve žrtve genocida nad Bošnjacima koji su u julu 1995. godine izvršili pripadnici vojske i policije RS. 

Predsjednica Udruženja žena Srebrenice Nura Begović prisustvovala je posljednjem sastanku Organizacionog odbora i kaže kako će konačan broj identificiran žrtava spremnih za ukop 11. jula ove godine biti poznat pred samu dženazu. 

– Ima nekih 50-ak identifikovanih posmrtnih ostataka do sada, ali čiji ukop nije obavljen. Njihove porodice iz različitih razloga nisu dale saglasnost za dženazu. Većina porodica sada prihvata da ukopa svoje najmilije, ali ljudi iz Instituta za nestale BiH imaju najpreciznije podatke. Taj broj će se mijenjati do 11. jula – kaže Begović. 

Majke i žene Srebrenice i Podrinja uputile su apel porodicama već identificiranih žrtava genocida da potpišu saglasnost za ukop, a ako iz nekog razloga ne mogu prisustvovati dženazi da se ne brinu jer će sve biti urađeno u skladu s vjerskim propisima i protokolima. 

Begović je istakla da neće odustati i da će izlaziti na mirna okupljanja sve dok se ne pronađe i posljednja žrtva. 

– Mi smo za sutrašnju dženazu u Bratuncu organizovale dva autobusa. Ima još mjesta i ako ima zainteresovanih neka nam se jave. Važno je obilaziti sva stratišta i mi ćemo to uvijek činiti – navela je Begović. 

Majke i žene Srebrenice i Podrinja prisustvovat će i današnjem ispraćaju tabuta ispred Komemorativnog centra Tuzla za sutrašnju dženazu u Bratuncu. 

rtvtk.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti