Aktuelne vijesti

Javni poziv za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta

Gradonačelnik Živinica Samir Kamenjaković danas je objavio Javni poziv...

Javni poziv za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta

Gradonačelnik Živinica Samir Kamenjaković danas je objavio Javni poziv...

Međunarodni dan obrazovanja o zaštiti okoliša – 26.01. – .

Datum:

Prema Međunarodnom ekološkom kalendaru 26. januar se širom svijeta obilježava kao Međunarodni dan obrazovanja o zaštiti okoliša. Da bismo postali svjesni potrebe o smanjenju onečišćenja okoliša, potrebno je da imamo razvijenu ekološku svijest.Jedni kažu, to je kućni odgoj, drugi se slažu da je potrebno u nastavni proces uvesti promjene, a treći opet smatraju da su mediji isto puno odgovorni za stanje okoliša. Čovjek je tvorac svog okruženja gdje ulaže svoje intelektualne, moralne, društvene i duhovne snage. Jedno je sigurno – obrazovanja o zaštiti okoliša nam  nedostaje, ali i kulture življenja.

Deklaracija o Svjetskom danu obrazovanja o zaštiti životne sredine je usvojena 1972. godine na Konferenciji Ujedinjenih nacija u Štokholmu, gdje se posebno naglašava važnost obrazovanja o zaštiti životne sredine, gdje je naglašena potreba stvaranja zajedničkih principa i kriterija koji će biti ponuđeni cijelom čovječanstvu kao inspiracija u očuvanju i unapređenju životne sredine.Obrazovanje za životnu sredinu je dinamičan i participativni proces koji ima za cilj da probudi u ljudima svijest koja omogućava da ekološki problemi budu identifikovani.

Također nastoji da identifikuje vezu i nezavisnost interakcija koje se javljaju između okoliša i čovjeka i takođe brine da promoviše harmoničan odnos između prirodne i ljudske aktivnosti kroz održivi razvoj, a sve da bi se osigurala održivost i kvalitet sadašnjih i budućih generacija.Glavni cilj obrazovanja o okolišu jeste da kreiramo svijest među ljudima, a posebno u vladi, kao i potrebu za učešćem na očuvanju i zaštiti okoline.Neophodno je da kreiramo nove modele održivog razvoja, kao i da osiguramo da i male akcije imaju pozitivan uticaj na okolinu.

“Krenimo odmah svi zajedno u akciju zaštite okoliša uz podsjećanje na ekologizam koji kaže;”Prava istina o šumi će se saznati kada ih savim nestane sa lica Zemlje”..Čuvajmo prirodu” – navodi se u saopćenju Ekološkog saveza Eko zeleni TK.

PROČITAJTE:  U pretresu pronađena droga i drugi predmeti u Gračanici – .


radiogracanica.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti