back to top

Aktuelne vijesti

Mikrokreditna fondacija MI-BOSPO Tuzla dobitnica zlatne nagrade EBRD-a |

Datum:

Mikrokreditna fondacija MI-BOSPO iz Tuzle dobitnica je zlatne nagrade Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za održivost, u kategoriji “Gender and inclusion 2023.“.

Tokom svečanosti održane tim povodom u Sarajevu, direktoru Fondacije Safetu Husiću nagradu je danas uručila Manuela Naessl, direktorica ureda EBRD-a u Bosni i Hercegovini.

EBRD je ovu nagradu objavio na godišnjem skupu održanom u Samarkandu, Uzbekistan, 18. maja ove godine, kada je uručenje Husiću obavljeno virtualno.

– Ponosni smo što smo u veoma jakoj konkurenciji upravo mi osvojili zlatnu nagradu u ovoj kategoriji. Zahvalni smo EBRD-u na prestižnoj nagradi, velika je to čast, a ujedno i obaveza da nastavimo u istom pravcu i dalje. MI-BOSPO je najstarija mikrokreditna organizacija u Bosni i Hercegovini i tokom svojih 27 godina poslovanja veliku pažnju je posvećivala i posvećuje klijentima, stavljajući u fokus žene jer smatramo da je osnažena žena stub porodice i društva. EBRD je važan poslovni partner MI-BOSPO, trenutno imamo aktivna tri projekta koja provodimo sa EBRD-om: projekti za podršku poduzetništvu, podrška uvođenja mjera energijske efikasnosti i podrška mladima u biznisu. Vodeći pri tome računa da kroz sva tri projekta u prvom planu budu žene – izjavio je danas Husić po preuzimanju nagrade.

Direktorica EBRD-a za finansijske institucije na zapadnom Balkanu i istočnoj Evropi Aleksandra Vukosavljević kaže da ova nagrada svjedoči provedbi misije MI-BOSPO-a u promovisanju ekonomske uključenosti žena u Bosni i Hercegovini i njihovog svakodnevnog rada na terenu.

-Pridružujem se proslavi ovog posebnog trenutka i radujem se našoj kontinuiranoj suradnji u poboljšanju pristupa finansiranju za mnoga mala poduzeća u zemlji – rekla je. 

MI-BOSPO, najstarija mikrokreditna organizacija u Bosni i Hercegovini, osvojila je ovu prestižnu nagradu jedina dosad iz Bosne i Hercegovine u konkurenciji 72 organizacije iz brojnih zemalja.

Tokom 27 godina uspješnog poslovanja, ova fondacija posvećuje naročitu pažnju ženama s ciljem jačanja njihove uloge u društvu i finansijske neovisnosti.

Iz Fondacije poručuju da nagrada obavezuje i na budući rad u tom cilju.

Istovremeno će MI-BOSPO nastaviti veoma uspješnu dugogodišnju saradnju s Evropskom bankom za obnovu i razvoj, značajnu ne samo za klijente Fondacije već i za društvo u cjelini.

rtvtk.ba

Najnovije vijesti