back to top

Aktuelne vijesti

Ministar Alić u Živinicama: Ulaganja u povratničke zone |

Datum:

U zvaničnoj posjeti Živinicama danas je boravio Fadil Alić, ministar za rad, socijalnu politiku i povratak TK. Tokom posjete održan je radni sastanak sa Beganom Muhićem, v. d. gradonačelnikom Živinica, kojem je prisustvovala i direktorica Centra za socijalni rad. Između ostalog, razgovarano je o besplatnom zdravstvenom osiguranju za sve građane Živinica, što je jedinstven projekat u TK.

Primarno je danas razgovarano o mogućnostima koje Živinice mogu iskoristiti u zonama povratka, rekao je nakon sastanka Fadil Alić, ministar za rad, socijalnu politiku i povratak TK.

  • Uvidjevši analizu davanja iz prethodne kalendarske godine, odnosno, budžetske godine na stanovištu smo da Grad Živinice u prethodnoj godini nije povukao dovoljno sredstava iz ovog Ministarstva u zonama povratka i danas smo razgovarali o mogućnostima da se to u ovoj kalendarskoj odnosno budžetskoj godini ispravi – dodaje Alić.

Tako će lokalna zajednica dobiti priliku da razmotriti na koji način i koje projekte će realizovati u povratničkim zonama. A ono što je istaknuo kao dobra praksa Živinica je projekat zdravstvene zaštite građana.

  • Ovo je prilika da istaknem važnu stvar, da je Grad Živinice među rijetkim koji u potpunosti riješio problem primarne zdravstvene zaštite za svoje građane – naglasio je Began Muhić, v.d. gradonačelnika Živinica.

Podsjetićemo, oko 12% stanovništva u BiH nema pravo na besplatno zdravstveno osiguranje. Ljudi koji nisu stalno zaposleni, a nemaju mogućnost sami uplaćivati doprinose, imaju ograničen pristup zdravstvu. U Živinicama onih bez zdravstvene zaštite nema.

rtvtk.ba

Najnovije vijesti