back to top

Aktuelne vijesti

Mujezinović: Želio bih brzu trku na 800 metara, ali sam već sretan što sam u Rimu.

Datum:

Srednjeprugaš Abedin Mujezinović je jedini predstavnik Bosne i Hercegovine u trkačkim disciplinama na Evropskom prvenstvu za atletičare, koje počinje u petak u Rimu i traje do 12. juna.

Mujezinović će, zajedno s bacačem kugle Mesudom Pezerom, koji je ostvario normu od 20.85 metara, predstavljati Bosnu i Hercegovinu na ovom takmičenju, a svoje mjesto je zaslužio svojim rejtingom i nastupima u protekloj godini.

Norma za trku na 800 metara je bila 1:45.20, a tu normu je ostvarilo 18 evropskih srednjeprugaša, dok je 13 takmičara uvršteno na osnovu plasmana na svjetskoj rang listi. Mujezinovićev lični rekord je 1:45.32.

-Osjećam se odlično i zdrav sam. Za nadolazeće nastupe nemam velika očekivanja, ali ću se potruditi da opravdam svoje učešće i dostojno predstavim svoju zemlju. Za mene je već uspjeh što ću se takmičiti na evropskom prvenstvu. Jako sam sretan što ću imati priliku da predstavljam svoju državu i takmičim se s najboljim atletičarima iz Evrope na 800 metara – izjavio je Mujezinović u razgovoru za Fenu iz Rima.

Mujezinović je već nastupio na dva svjetska prvenstva – u Eugenu 2022. godine, gdje je bio 17. u kvalifikacijama s vremenom 1:46.26, te u Budimpešti prošle godine gdje je zauzeo 40. mjesto u kvalifikacijama s vremenom 1:47.76.

Učestvovao je i na dva evropska takmičenja na otvorenom – 2018. u Berlinu, kada je diskvalificiran zbog incidenta tokom trke, i 2022. godine u Minhenu, gdje je uspio da se plasira u polufinale.

U kvalifikacijama u Minhenu je bio sedmi s vremenom 1:47.29, a u polufinalu posljednji sa vremenom 1:50.20, što ga nije odvelo u finale.

Mujezinović je ostvario svoj najbolji rezultat prošle godine u Lignanu, gdje je istrčao novi lični rekord na 800 metara – 1:45.32, dok je nedavno u Astiju istrčao disciplinu za 1:45.86.

Interesantno je da je ostvario šest najboljih rezultata na mitinzima u Italiji, a ovogodišnje evropsko prvenstvo se održava u Rimu.

-Tako mi se poklopilo da sam postigao najbolje rezultate u Italiji. Čini se da mi prija italijanska klima, a i treniram u Veroni. Još ne znam u kojoj grupi ću trčati u petak, ali bih volio da bude brza trka jer sam željan rezultata. Nedavno sam istrčao 1:45.86 u Astiju, to je vreme koje nikad prije nisam postigao u maju. To me uvjerava da sam spreman i nadam se brzoj utrci – rekao je Mujezinović.

Mujezinović je trenutni prvak Bosne i Hercegovine na 800 metara, i osvojio je ovaj naslov posljednjih pet godina. Do sada je osvojio devet medalja na Balkanskim prvenstvima – tri zlatne, jednu srebrenu i pet brončanih.

Zlatne medalje je osvojio na 800 metara na otvorenom u Novom Pazaru (2017.), u dvorani u Beogradu (2017.) i Istanbulu (2022.), dok je u Istanbulu 2020. godine u dvorani osvojio srebro.

Brončane medalje je osvojio 2020. godine na otvorenom u Cluju i 2016. godine u Pitestiju, a iste godine je osvojio bronzu i kao član bh. štafete u trci 4×400 m.

Štafetnu bronzu je osvojio i 2018. godine u Istanbulu, gdje je 2021. osvojio bronzu i na 800 metara. Također je osvojio bronzu 2018. na Mediteranskim igrama u Tarragoni, što je prva mediteranska medalja u trkačkim disciplinama za BiH od samostalnosti.

/FENA

Izvor: ( rtvtk.ba / Monkstk.ba )

Najnovije vijesti