Aktuelne vijesti

MUP TK apeluje: Vozači za volan sjedaju pijani, auta im neregistrovana, koriste mobitel i ne poštuju ograničenja

Datum:

Policijski službenici u Tuzlanskom kanton kontinuirano sprovode aktivnosti u cilju očuvanja sigurnosti u saobraćaju, a represivnim mjerama obuhvataju vozače koji za volan sjedaju u alkoholiziranom stanju, koriste mobitel, ne poštuju ograničenja brzine, ali i upravljaju neregistrovanim vozilima.

Policijski službenici Jedinice za saobraćaj Sektora uniformisane policije Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona kontinurano vrše kontrolu učesnika u saobraćaju, gdje bilježe prekršaje.

Između ostalog, evidentirali su učesnike u saobraćaju koji za volan sjedaju pod dejstvom alkohola, koriste mobilni telefon u vožnji, ne poštuju ograničenja brzine, ali i koriste neregistrovana motorna vozila. Zabrinjavajuće je i da evidentiraju one učesnike u saobraćaju koji nisu položili vozački ispit.

Samo tokom proteklog vikenda policijski službenici su kontrolisali vozače 83 motorna vozila, kojima su izdali čak 114 prekršajnih naloga.

“Upotrebom uređaja za kontrolu i nadzor nad učesnicima u saobraćaju ‘Ekin patrol G-2’ utvrđeno je 166 prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine kretanja, dok je korištenjem laserskog radara utvrđeno još 41 prekršaj prekoračenja brzine. Također je prilikom kontrole izvršeno i alkotestiranje 53 vozača, gdje je utvrđeno da 13 vozača upravlja motornim vozilom pod dejstvom alkohola te su odmah isključeni iz saobraćaja, dok su tri vozača zadržana u službenim prostorijama Uprave policije MUP-a TK do otriježnjenja. Oni su imali prisustvo alkohola u organizmu preko 1,5 g/kg”, naveli su iz policije.

Osim toga, sankcionisano je i osam vozača koji su tokom vožnje koristili mobilni telefon, dok su četiri vozača sankcionisana i isključena iz saobraćaja zbog upravljanja motornim vozilom, a prije stjecanja prava na upravljanje vozilom, kao i zbog upravljanja neregistrovanim motornim vozilom suprotno odredbama Zakona o osnovama bezbijednosti saobraćaja na putevima u BiH.

“Prilikom kontrole jednog vozila i vozača na području Lukavca, pronađeno je i privremeno oduzeto 15 manjih pvc. vrećica/folija sa sadržajem bijele praškaste materije koja asocira na opojnu drogu, dok će rad na dokumentovanju ovog događaja nastaviti istražitelji OKP PU Lukavac, pod nadzorom dežurnog tužioca Tužilaštva Tuzlanskog kantona”, dodali su iz policije.

Kantonalna policija ponovo je apelovala na sve učesnike u saobraćaju, kako vozače, ali i pješake, da poštuju saobraćajna pravila i propise, u cilju povećanja stepena sigurnosti svih učesnika u saobraćaju, odnosno smanjenja broja saobraćajnih nesreća, a posebno onih sa nastradalim osobama.

(Klix/ NKP.ba)

www.nkp.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti