Aktuelne vijesti

Muzej Istočne Bosne Tuzla čuvar kulturnog naslijeđa –

Datum:

Muzeji širom svijeta 18. maja obilježavaju Međunarodni dan muzeja. Međunarodno vijeće muzeja (ICOM) kao predstavnik svjetske muzejske zajednice vodi ovu incijativu od 1977. godine.

Pokrenuta je nakon usvajanja rezolucije o stvaranju godišnjeg događaja s ciljem daljeg objedinjavanja kreativnih težnji i napora muzeja i skretanja pažnje svjetske javnosti na njihovu aktivnost.

Muzeji su mjesta koja svjedoče sveukupnosti materijalnih i duhovnih vrijednosti jednog naroda, pa su stoga izuzetno važna karika u lancu upoznavanja, razumijevanja i saradnje među kulturama.

Kao čuvari blaga čovječanstva oni igraju ključnu ulogu u obrazovanju novih naraštaja. Na taj način muzeji predstavljaju sponu između kultura i generacija te sadašnjosti i prošlosti.

Muzej Istočne Bosne Tuzla – Čuvar kulturnog naslijeđa

Muzej u Tuzli je osnovan u novembru 1947. godine, odlukom Gradskog narodnog odbora, kao Muzej narodnooslobodilačke borbe. Cilj osnivanja ovog muzeja bio je da se prikupi, sistematizuje i prezentuje istorijska građa vezana za period Narodnooslobodilačkog rata i revolucije od 1941. do 1945. godine.

Djelatnost Muzeja odvijala se na području Tuzle. Maja 1950. godine u Tuzli je održana muzejska konferencija kojoj je prisustvovao predstavnik tadašnjeg Ministarstva prosvjete. Ubrzo nakon ove konferencije, Muzej proširuje djelatnost i na druge naučne oblasti: arheologiju, etnologiju i umjetnost, te mijenja naziv u Zavičajni muzej.

Za prvog upravnika postavljena je Zora Milanović, koja je u to vrijeme bila i jedini stalni službenik, a nakon Zore Milanović postavljena je Mara Žilić.

Imajući u vidu činjenicu da je rad Muzeja, od osnivanja, 1947. godine do danas, praćen velikim teškoćama i različitim problemima: prostornim, kadrovskim i finansijskim, 30.000 prikupljenih, obrađenih i sačuvanih eksponata govori o velikom entuzijazmu i odricanjima, a istovremeno i o velikom značaju i potrebi postojanja ove ustanove, koja je dala nemjerljiv doprinos razvoju kulture i zaštiti kulturno – istorijskog naslijeđa Tuzle, Tuzlanskog kantona i sjeveroistočne Bosne u cjelini.

Bez obzira na sve prostorne, kadrovske i finansijske poteškoće koje su Muzej istočne Bosne Tuzla pratile tokom sedamdeset godina postojanja, muzejska djelatnost je obavljana profesionalno i u toj oblasti postignuti su značajni rezultati.

Muzej ima i stručnu biblioteku sa 11.554 inventarisanih knjiga.

Do danas je prikupljeno i stručno obrađeno oko 30.000 eksponata, realizovano više od 150 izložbi, obavljeno na desetine naučnih istraživanja iz oblasti arheologije, etnologije, istorije i prirodnog naslijeđa. Izvršena je osnovna zaštita muzejskog materijala, a najugroženiji predmeti su konzervirani u konzervatorskim radionicama većih muzeja u Sarajevu i Beogradu.

Muzej istočne Bosne Tuzle je danas javna ustanova, koja djeluje kao matični muzej Tuzlanskog kantona i predstavlja kompleksnu naučnu, kulturnu i obrazovnu instituciju s funkcijom čuvanja, proučavanja i prezentacije kulturnih vrijednosti, nacionalne baštine i tradicije svih naroda koji žive na prostoru sjeveroistočne Bosne.


tuzlainfo.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti