Aktuelne vijesti

Na području Tuzle oduzeta veća količina duhana –

Datum:

Ovlaštena službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) na području Tuzle i Sarajeva oduzeli su veću količinu duhana i duhanskih prerađevina i robe stranog porijekla u vrijednosti većoj od 174.000 KM.

 

Na području Tuzle službenici UIO izvršili su provjeru porijekla i prometa robe pronađene kod jednog pravnog lica. Tom su prilikom pronašli su 6.265 komada razne robe stranog porijekla za koju nije postojala zakonom propisana dokumentacija. Radilo se o elektro šokerima, radar detektorima, peper sprejevima, dioptrijskim naočarama, kremama za potenciju, raznim kremama i flasterima protiv bolova, kao i lovačke optike. Vrijednost privremeno oduzete robe u ovoj operativnoj akciji iznosi procjenjuje se na iznos od 134.000 KM.

Na području Grada Sarajeva službenici UIO proveli su aktivnosti na terenu usmjerene na otkrivanje lica koja se bave nelegalnim prometovanjem akciznih proizvoda. Tokom provedene operativne aktivnosti kod jednog fizičkog lica pronađeno je i privremeno oduzeto ukupno 650 paklica cigareta i 188,50 kg sitno rezanog duvana. Predmetni duvan i cigarete nisu bili obilježeni akciznim markicama UIO, a ukupna tržišna vrijednost privremeno oduzete robe procjenjuje se na iznos od 40.332,50 KM.

Protiv navedenih osoba poduzete su zakonom predviđene mjere i radnje u skladu s pozitivnim zakonskim propisima.

Prilikom preduzimanja mjera iz svoje nadležnosti od strane ovlaštenih službenih lica UIO korištena je specijalizovana oprema, donirana od Ambasade SAD-a u BiH, putem Programa EXBS, kao i od UNDP/UNODC-a, saopćeno je iz UIOBiH.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.


tuzlainfo.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti