back to top

Aktuelne vijesti

Načelnici pet majevičkih općina o projektu “Majevica bez mina”

Datum:

Načelnici pet majevičkih i podmajevičkih općina: Ugljevik, Lopare, Sapna, Čelić i Teočak, u zajedničkom saopćenju naglašavaju značaj projekta “Majevica bez mina”, finansijski podržanog od Ambasade Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini.

“Na ovaj način želimo istaknuti važnost akcije deminiranja koja se već više od godinu dana provodi u pet općina na području Majevice (Teočak, Sapna, Čelić, Ugljevik i Lopare). Ova incijativa nosi naziv “Majevica bez mina” i pokrenuta je zahvaljujući značajnim finansijskim sredstvima koje je Vlada Njemačke odobrila za te svrhe, nakon što je prepoznala zajednički trud i napore ovih pet lokalnih zajendica u cilju unapređenja turizma kao jedinstven primjer međuentitetske saradnje i zajedničke vizije bolje budućnosti.

Na osnovu podataka Centra za uklanjanje mina BiH (BH MAC) iz 2022.godine, odnosno prije početka implementacije projekta, ukupna preliminarna sumnjiva površina od mina bila je 30 499 511 metara kvadratnih (Čelić 9 503 040 metara kvadratnih, Lopare 4 830 000 metara kvadratnih, Sapna sa 13 820 711 metara kvadratnih, Teočak 1 940 000 metara kvadratnih i Ugljevik 405 700 metara kvadratnih).

Do početka oktobra 2023.godine, postignuti su značajni rezultati u svih pet lokalnih zajednica i očekuje se da bi do kraja iduće godine svih pet lokalnih zajednica trebale u potpunosti biti oslobođene od mina, što je ključni preduslov za razvoj, investicije i bolju perspektivu za ostanak mladih ljudi.

Želimo još jednom naglasiti ulogu i važnost partnera i zahvaliti Vladi Federalne Republike Njemačke na prepoznavanju i rješavanju našeg zajedničkog najvećeg problema. Posebno zahvaljujemo Vojnom atašeu Ambasade Njemačke u BiH, pukovniku Franz Josefu Nolteu, koji je rpeporznao vrijednost našeg zajedničkog rada, pokrenuo čitav proces, uložio veliko vrijeme i trud u prikupljanju svih potrebnih podataka i predstavio naš problem svojoj Vladi kao vrijedan rješavanja”, navedeno je u zajedničkoj izjavi koju su potpisali načelnik Čelića Admir Hrustanović, načelnik Lopara Rado Savić, načelnik Sapne Zudin Mahmutović, načelnik Teočaka Tajib Muminović i načelnik Ugljevika Vasilije Perić.

rtvglasdrine.com

Najnovije vijesti