back to top

Aktuelne vijesti

Načelnik opštine Kalesija održao sastanak sa zaštitnicima prirode, traže se kazne za osobe koje uništavaju društvenu imovinu –

Datum:

načelnik opštine kalesija održao sastanak sa zaštitnicima prirode, traže se kazne za osobe koje uništavaju društvenu imovinu –

Prije nekoliko dana za sada nepoznate osobe uništile su veliki broj sadnica lipe u Ulici Žrtava genocida u Srebrenici od kružnog toka do Gradske dvorane u Kalesiji, čiju sadnju su pored lokalne zajednice finansirali i Vlada Švicarske te Ujedinjene nacije. Odmah po saznanju za ovaj vandalski čin općinski načelnik je od predstavnika PU/PS Kalesija pisanim putem zatražio informacije o počiniocima, kao i pojačano prisustvo policije u navedenoj ulici u toku večernjih sati.

Ovo je bio povod i za sastanak načelnika Džafića sa predstavnicima policije ali i sa predsjednikom Udruženja „Eko zeleni” Muhamedom Omerovićem te predstavnicima nevladinih udruženja koja imaju sjedište u našoj općini i sa predsjednikom Vijeća MZ Kalesija Centar Hasanom Ramićem.

Hvala profesoru Muhamedu koji je inicijator sastanka a tema je bila očuvanje i zaštita naše aleje, odnosno pronalazak osoba koje su uništile sadnice lipe u Kalesiji. Ovo je ogromna šteta jer je riječ o sadnicama koje su stare dvije godine. Sada moramo te uništene sadnice vaditi, kupovati i saditi nove, rekao je načelnik Džafić.

On je istakao da je Općina Kalesija prije sadnje lipe, konsultovala stručna lica koja su dala zeleno svjetlo da ovo drvo neće uništiti pločnike i asfalt te da će uljepšati centar grada a samim tim i pomoći kalesijskim pčelarima.

Načelnik Džafić je kazao da su ovo uradile osobe koje ne vole Kalesiju i koje su možda zbog nekoliko lajkova na društvenim mrežama nanijele veliku štetu lokalnoj zajednici ali i eko sistemu.

Sastanku je ispred PS Kalesije prisustvovao Zaim Novačinović zamjenik komandira koji je kazao da osuđuju ovakav čin vandalizma, ali da svakodnevno rade na poboljšanju ukupnog stanja bezbjednosti u Kalesiji gdje je stanje zadovoljavajuće.

U prošloj godini imali smo jednu prijavu za uništavanje sadnica i policija je radom na terenu otkrila da je to učinila maloljetna oosba. Mi smo podnijeli izvještaj prema Tužilaštvu koje je pokrenulo istragu, a s obzirom da je riječ o maloljetniku upoznat je i Centar za socijalni rad. Sada imamo opet slučaj da je neko uništio nove sadnice i činimo sve da počinioca pronađemo, kazao je Novačinović.

Muhamed Omerović predsjednik Ekološkog saveza „Eko zeleni” TK na sastanku je istakao da je ovo velika šteta za Kalesiju i za cjelokupan eko sistem.

Ova „Aleja Lipa” je nešto što ostaje budućim generacijama, nešto što će nam donijeti više kiseonika kao i hladovinu šetnicom koja je mogu slobodno reći jedna od većih u našem okruženju. Znamo da je načelnik zajedno sa mladima iz Udruženja „Trik” radio na postavljanju klupa za sjedenje i kanti za smeće a sve kako bi grad bio ljepšti i čišći, istakao je Omerović koji je pohvalio napore lokalne zajednice da što više zelenih površina bude u centru grada.

Na sastanku su doneseni i zaključci da sva nevladina udruženja koja su prisustvovala osuđuju ovaj vandalski čin te da se od policije traži da što prije otkrije počinioce i da isti budu adekvatno sankcionisani od strane sudova, da se izvrši kontrola uništenih sadnica na ovom potezu od kružnog toka do Gradske dvorane i da se iste zamjene kao i da se građani više uključe u zaštitu društvene imovine i da vandale bez obzira o kome je riječ prijave nadležnim organima.

Dogovoreno je i da će Općina Kalesija u saradnji sa Ekološkim savezom “Eko zeleni” Tk pokrenuti određene aktivnosti na formiranju stručnih timova koji će na volonterskoj osnovi raditi na projektima značajnim za Kalesiju posebno u oblasti ekologije.


studiod.ba

Najnovije vijesti