back to top

Aktuelne vijesti

Nagrade za predstavu “Tri prikaza Boba” na festivalu u Zenici

Datum:

Ansambl Narodnog pozorišta Tuzla je na ovogodišnjem Festivalu bh drame u Zenici u takmičarskom dijelu festivala učestvovao sa predstavom „Tri prikazivanja Boga“, autora i reditelja Aleša Kurta i osvojio tri važne nagrade.

Narodnom pozorištu Tuzla dodijeljene su sljedeće nagrade: nagrada za najbolju režiju dodijeljena je Alešu Kurtu, nagrada „Antun Marinić“ za najbolji scenski pokret dodijeljena je Belmi Lizde-Kurt, a specijalna nagrada za kolektivnu glumačku igru dobio je ansambl predstave „Tri prikazivanja Boga“. Ove nagrade su potvrdile trud i predanost radu ansambla Narodnog pozorišta Tuzla, ali i posebnost estetike autorskog tima predstave. Na ovogodišnjem Festivalu dodijeljeno je ukupno petnaest nagrada, a u takmičarskom dijelu programa izvedene su predstave: “Kiselina” u koprodukciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, XXIII festivala bosanskohercegovačke drame Zenica 2024. i Scene MESS, “Jedan je Muhamed Ali” u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo, “Sanjao sam da sam se probudio” u produkciji Narodnog pozorišta u Beogradu, “Režim iscjeljenja” u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu, “Stotinu malih smrti” u produkciji Sarajevskog ratnog teatra – SARTR, “Mali ratovi i kabine Zare” u korpodukciji Narodnog pozorišta Republike Srpske Banja Luka i Sterijinog pozorja Novi Sad i “Tri prikazivanja Boga” u produkciji Narodnog pozorišta Tuzla.

Glavnu nagradu Festivala bosanskohercegovačke drame za najbolju predstavu u cjelini dobila je predstava „Kiselina“ autorice Asje Krsmanović i u režiji Nermina Hamzagića.

Stručni žiri su činila tri člana – teatrologinja, dramaturginja i rediteljica Dubravka Zrnčić-Kulenović, pisac Darko Cvijetić i dramaturg Dragan Komadina.

Predstava „Tri prikazivanja Boga“ će svoje takmičarsko putovanje nastaviti na 43. Pozorišnim/ kazališnim igrama BiH u Jajcu, a upravo ovoj predstavi je i pripala čast da otvori ovogodišnje Igre.

Ova predstava je ironijski prikaz nekih od najstrašnijih dijelova istorije XX vijeka – bitke za Staljingrad, Koncentracijskog logora Auschwitz i Golog otoka. Dakle, u pitanju je drama o krajnjim granicama čovjeka, na tri različita mjesta u kojima se dešavaju tri raličita užasa.

Glumački ansambl predstave „Tri prikazivanja Boga“ čine: Boris Balta, Elmir Krivalić, Ivana Perkunić Mešalić, Adnan Omerović, Mirza Pinjić, Siniša Udovičić, Irma Zukić i Edis Žilić.

Predstava „Tri prikazivanja Boga“ na sceni Narodnog pozorišta Tuzla će se ponovo izvesti već u četvrtak, 13. juna u 19,30 sati.

Izvor: ( enovosti.ba / Monkstk.ba )

Najnovije vijesti