back to top

Aktuelne vijesti

Nagrađeni dječiji film KAPA stiže u Tuzlu

Datum:

Laureat Dječijeg programa Sarajevo film festivala, igrani film Kapa, stiže u kina u Bosni i Hercegovini.  Kapa je igrani film za djecu, topla priča o prijateljstvu i dobroti s elementima urnebesne komedije i zimske praznične bajke.

Režiju potpisuje Slobodan Maksimović, jedan od najpoznatijih filmskih i TV  redatelja u Sloveniji, koji je rođen i odrastao u Sarajevu. Ovo je njegov prvi film za djecu, nakon dva dugometražna, nekoliko kratkih, te mnoštva televizijskih serija.

Od četvrtka 10. novembra, Kapa će se prikazivati u svim CineStar kinima u BiH (Sarajevo, Banja Luka, Mostar, Zenica, Prijedor, Bihać, Tuzla), u sinhronizaciji na naš jezik. Istovremeno Kapa stiže u kina u Hrvatskoj, Sloveniji,  Luxemburgu i Slovačkoj.

Kapa priča o devetogodišnjem dječaku Eriku koji živi u domu za nezbrinutu djecu i sedmogodišnjoj Luciji koja dolazi iz dobrostojeće obitelji. Budući je Božić, oboje se djece nadaju da će im se ostvariti najskrivenije želje. Erik bi praznične dane volio provesti sa svojim problematičnim roditeljima, a Lucija želi mlađu sestru i psa. Spletom okolnosti susreću se i zajedno proživljavaju pravu avanturu, koja u jednoj noći donosi ispunjenje njihovih želja, ali ne baš onako kako su očekivali.

Iako tek počinje svoj festivalski i kino život, film Kapa je već ostvario dvije međunarodne nagrade, obje u izboru djece: Najbolji film Dječijeg programa Sarajevo Film Festivala i Nagrada publike Kinokino film festivala u Zagrebu.

Glavne uloge tumače mladi Gaj Črnič i Kaja Podreberšek, a pridružuju im se Ajda Smrekar, hrvatski glumac Frano Mašković, Mojca Fatur i René Štúr.  Scenarij je napisala Saša Eržen koja već duže vrijeme piše scenarije za djecu, mlade i odrasle koji se osjećaju mlado. Za bajkovit izgled filma zaslužan je regionalno poznati direktor fotografije Sven Pepeonik.

Redatelj Slobodan Maksimović o nastanku ovog filma kaže: “Snimali smo za vrijeme pandemije. Srećom mogli smo nesmetano raditi jer se niko iz ekipe nije razbolio u svim mjesecima snimanja. Lockdown nam je donio i jednu dobru stvar. Božićna Ljubljana bila je rezervirana za nas. Ulice su bile prazne i tihe, a uređeni grad bio je poput najljepšeg filmskog studija”

Koproducentica filma Marina Andree Škop ističe: „Kapa je film koji otvara mnoga pitanja o kojima nije uobičajeno govoriti s djecom. Značajno je da su dječiji žiri i dječija pubika na dva velika festivala odabrali ovaj film kao najbolji. Slično se pokazalo i na nedavnoj premijeri u Zagrebu, kada je ekipa filma doživjela ovacije od najmlađe publike. Vjerujem da će Kapa uljepšati predstojeće nastupajuće predpraznične dane i malim i velikim gledateljima“, 

Film je porodičnog karaktera i mogu ga gledati i odrasli.

Najnovije vijesti