Aktuelne vijesti

Univerzitetu u Tuzli odobren prijem više zaposlenika

Na sjednici Vlada Tuzlanskog kantona je dala saglasnost Javnoj...

Održano je gradsko takmičenje iz informatike-programiranja – Radio Gračanica

U JU OŠ „Hasan Kikić“ održano je gradsko takmičenje...

Najavljen zbor građana u MZ Solina –

Datum:

Mjesna zajednica Solina iako rubna, suočava se s problemom zagađenog zraka kao i druge mjesne zajednice na urbanom području Tuzle. Dio građana u zgradama ima centralno grijanje, a većina individualnih stambenih objekata kao energent koristi fosilna goriva, pelet, drva ili toplotne pumpe.

Spaljivanje fosilnih goriva uzrokuje zagađenje zraka. Ugalj koji se tradicionalno koristi kao energent mnogo daje u pogledu topline i cijene, ali i mnogo uzima u pogledu zdravlja. Prelazak na druge metode zagrijavanja je skup. Osim toga, energenti su poskupili i sve teže ih je nabaviti. Veliki broj građana postavlja vrlo jednostavno pitanje- „Kako se zagrijati?“

Zbog svega ovoga udruženje građana Front slobode odlučilo je organizirati zbor građana Soline u srijedu 31. maja u 18:00. Zbor će se održati u prostorijama Mjesne zajednice Solina u čitaonici. Glavne teme zbora su zagađenje zraka i troškovi zagrijavanja te subvencije za čistu energiju.

O opasnosti koju zagađen zrak predstavlja s građanima će razgovarati dr.sc. Džemila Agić, ekspertica za ekologiju, energiju i izolaciju objekata. Osim toga, dr. Agić će iz svog velikog praktičnog iskustva s građanima će razgovarati o metodama ušteda energije u domaćinstvu i smanjenja računa za struju i grijanje. Na zbor su pozvani i predstavnici Centralnog grijanja Tuzla da predstave svoje planove i odgovore na pitanja građana iz svoje nadležnosti.

Najveći dio zbora bit će posvećen diskusiji s građanima o problemima zagađenja zraka, zagrijavanja objekata , subvencijama za čistu energiju te o drugim problemima mjesne zajednice Solina. Iz Fronta slobode pozivaju sve građane na zbor kako bi zajedno s ekspertima razgovarali o problemima i pokrenuli inicijative za njihovo rješavanje.


tuzlainfo.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti