Aktuelne vijesti

Javni poziv za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta

Gradonačelnik Živinica Samir Kamenjaković danas je objavio Javni poziv...

Javni poziv za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta

Gradonačelnik Živinica Samir Kamenjaković danas je objavio Javni poziv...

Nakon smjene Mujačića, nesuglasice na realaciji MAT-a i resornog ministarstva

Datum:

Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost da Esed Mujačić bude smijenjen sa dužnosti direktora Međunarodnog aerodroma Tuzla (MAT). 

Ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK Hamza Bešić izjavio je kako je glavni razlog za smjenu trenutne uprave MAT-a neusvajanje Izvještaja o radu preduzeća za 2020. godinu zbog negativnog finansijskog poslovanja Međunarodnog aerodroma Tuzla.

– Otežavajuća okolnost je i činjenica da su Vlada Federacije BiH i Vlada Tuzlanskog kantona, s obzirom na krizu koju smo imali prošle godine, ukupno na ime subvencija odobrile ovom preduzeću preko dva miliona KM, bez kojih sredstava bi ovaj rezultat bio daleko lošiji i iznosio blizu tri miliona, što predstavlja jednu trećinu ukupnih prihoda ovog preduzeća u 2020. godini. Ukupni prihod preduzeća je iznosio 8,6 miliona KM – izjavio je Bešić.

Pored navedenog, naveo je da je smijenjena uprava nenamjenski utrošila oko pola miliona KM namjenskih sredstava, dobila mišljenje s rezervom nezavisnog revizora, te vršila prijem više radnika u godini pandemije suprotno zaključcima Skupštine TK, kao i resornog ministarstva.

U izvještaju Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja TK stoji i da je Mujačić potpisivao anekse ugovora s pripravnicima, određivao plaće pojedincima za poslove radnog mjesta za koje se osposobljavaju, u iznosu od 80 – 90 posto, za šta MAT nije imao saglasnost resornog ministarstva.

S druge strane, smijenjeni Mujačić odbacuju optužbe resornog ministra.

– Apsurd je porediti 2019. i 2020. godinu kada se zna da je posljednja godina bila godina pandemije, kad svi aerodromi nisu radili ni 20 posto kapaciteta, kada smo naredbom Vijeća ministara BiH bili zatvoreni 2,5 mjeseca. Oni su to imali jedino da iskoriste, posebno kada se zna da smo proglašeni jednim od najboljih aerodroma u regiji. U godini pandemije vratili smo 204.000 KM duga kompaniji za nabavku goriva, te vratili drugoj kompaniji 131.000 KM duga, što je indikativno da smo radili dobar posao – izjavio je Mujačić.

PROČITAJTE:  Petev: Sa Kazahstanom očekujem tri boda

O tvrdnjama da je vršio zapošljavanja mimo saglasnosti resornog ministarstva i Skupštine TK, on je kazao da su neistinite i da je jedino zapošljavanje bilo preko javnog poziva zavoda za zapošljavanje u kantonu i Federaciji. Na taj način, MAT je angažirao 19 radnika, ali su u toj godini ostali i bez 20 redovnih radnika.

– Za pripravnike i ljude koji su zapošljavani preko zavoda, mi smo imali saglasnost ministarstva u 2020. godini. Početkom 2021. godine smo zaposlili dva radnika na osnovu saglasnosti ministarstva i njima su već ugovori istekli, te je saradnja raskinuta – izjavio je Mujačić.

Kaže da je zbog nastalih nesuglasica na realiciji Međunarodni aerodrom Tuzla – Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja ugrožen i ugovor sa kompanijom Ryanaira čiji letovi su trebali početi od septembra ove godine, a nakon što resorno ministarstvo još nije odobrilo njegovo potpisivanje.

Smijenjeni direktor MAT-a najavljuje tužbe koje je, podsjeća on, već jednom dobio na sudu zbog nezakonite smjene 2014. godine i naplatio oko 100.000 KM.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti