Aktuelne vijesti

Najbolja mjesta u Tuzli

Najbolja mjesta u Tuzli koja vrijedi posjetiti, uživati u...

Zakazana sjednica Skupštine TK, na dnevnom redu i Budžet za narednu godinu – .

Druga sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona, bit ćeodržana...

Nedžad Salković: Princ bosanske sevdalinke iz Tuzle

Datum:

Nedžad Salković rođen je 6. januara 1941. godine u Tuzli.

Nedžad Salković, jedan je od najpoznatijih jugoslavenskih i bosanskohercegovačkih interpretatora sevdalinke. Pjesma, posebno sevdalinka, od njegove je najranije mladosti njegov životni saputnik, ili, kako ima običaj reći, “To je moj dobri ahbab”.

Po mnogima, Nedžad Salković, spada među najbolje tumače muzičke filozofije bosanske sevdalinke. Zbog njegovog elegantnog i profinjenog nastupa na pozornici i pred TV-kamerama kolege su ga često zvale princom bosanske sevdalinke.

S nepunih 18 godina, 1. aprila 1958, Nedžad Salković prvi put nastupa na valovima Radio Tuzle, predstavivši se tradicionalnom sevdalinkom Omer-beže. Otada počinje njegov uspon ka vrhu domaće estradne scene, gdje se drži i danas.

Diskografija

Snimio je preko 60 albuma, objavljenih na svim vrstama nosača zvuka, a pojavljivao se i u brojnim televizijskim emisijama.

nedžad salković
Nedžad Salković: Princ bosanske sevdalinke iz Tuzle

Uspjesi

Dobitnik je preko 30 festivalskih nagrada, ponijevši istovremeno i niz srebrenih, platinastih i dijamantnih ploča za svoj diskografski uspjeh. Od ostalih nagrada izdvajaju se:

  • Estradna nagrada Jugoslavije 1986.
  • Estradna nagrada Bosne i Hercegovine

Također je dobitnik velikog broja društvenih priznanja, među kojima su:

  • Oktobarska plaketa grada Tuzle (1982. i 1999)
  • Orden bratstva i jedinstva sa zlatnim vijencem (1987).

Zovu ga princem sevdalinke, a on je to prokomentarisao na sljedeći način:

– Tako nešto je prvi rekao pokojni Staniša Stošić, vrhunski umjetnik i interpretator. Bilo da je neka divna sala, ili neka seoska, ili neka svjetska, ja sam uvijek spreman u svakom pogledu da udovoljim publici tako da nikada nisam dozvoljavao da izađem nepripremljen na scenu i onda je on govorio: “Vidi Nečka, k’o iz izloga, vidi Nečka, k’o princ”, i onda je to s vremenom došlo do “princ bosanske sevdalinke”.

Svoj prefiks princ sevdalinke, lijepe pjesme i vrhunskog interpreta je opravdao. I danas, u periodu zlatnog životnog doba, i dalje zrači nevjerovatnim šarmom. I dalje njegov raskošni glas „puni“ muzičke scene diljem regiona i šire.

U Nedžadovoj pjesmi uživale su mnoge poznate ličnosti. Među njima je i princeza Dajana koja je 20 dana prije smrti uživala u prelijepim tekstovima njegovih pjesama koje su joj prevodili. Uživao i predsjednik Tito koji ga je slušao uz pratnju Radojke i Tineta kada je izvodio pjesmu „Ima jedna cura u sokaku mom“.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 1 / 5. Brojanje glasova: 1

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti