Aktuelne vijesti

Ni Enver Avdić nije želio slušati lokalnu vlast, podnio ostavku: DEVET direktora kalesijskog Doma zdravlja u periodu od 28 mjeseci – malo li je!

Datum:

ni enver avdić nije želio slušati lokalnu vlast, podnio ostavku: devet direktora kalesijskog doma zdravlja u periodu od 28 mjeseci – malo li je!

Dr. Enver Avdić, dugogodišnji uposlenik kalesijskog Doma zdravlja kao pedijatar specijalista, je prije tačno dva mjeseca imenovan za v.d. direktora JZU Dom zdravlja Kalesija, i to na period od 6 mjeseci.

Kako saznaje NKP.ba – ENVER AVDIĆ je danas (utorak, 05.07.2023), tačno dva mjeseca nakon što je preuzeo funkciju direktora, PODNIO OSTAVKU.
Avdić je, saznajemo, i u proteklih dva mjeseca u više navrata želio podnijeti ostavku, ali je na nagovor prijatelja i određenih saradnika ipak odlučio ostati.
Ipak, ono što se i očekivalo od Envera Avdića, kao vrhunskog ljekara koji je pred penziju, ali i kao čovjeka sa visokim moralom, nije želio sudjelovati u stvarima koje bi uprljale njegovu karijeru ili ljudski dignitet, pa je ostavka možda bila i logičan slijed događaja.

ni enver avdić nije želio slušati lokalnu vlast, podnio ostavku: devet direktora kalesijskog doma zdravlja u periodu od 28 mjeseci – malo li je!
Ni Enver Avdić nije želio slušati lokalnu vlast, podnio ostavku: DEVET direktora kalesijskog Doma zdravlja u periodu od 28 mjeseci – malo li je!

Ostaje da se vidi ko bi mogao preuzeti tu ulogu u narednom periodu, a novo ime, ili pak neko staro, bi trebalo biti poznato tokom sljedeće sedmice.

Ipak, i novo ime neće značiti nužno i rješavanje problema u JZU Dom zdravlja Kalesija. Naprotiv.
Ono što se nadamo – da će novi direktor biti pogodan za građane Kalesije a ne za interes lokalne vlasti koja zbrinjava vijećnike, članove njihovih porodica i prijatelje, i ostale politički podobne osobe… 

  • RAZLOZI za ostavku (kako Avdića tako i ostalih) – *NEOBAVEZAN DIO TEKSTA*
    Iako Avdić, kao i prethodnici, neće javno reći prave razloge ostavke, činjenica je da se radi o velikim političkim pritiscima. Za onaj dio javnosti koji ne zna – Dom zdravlja u upravljačkom smislu nema puno dodira (osim transferi novca garantovani zakonom)  sa višim instancama vlasti, te je sve u nadležnosti lokalne/općinske politike.
    Općina/Općinsko vijeće je osnivač ustanove, i lokalna vlast je ta koja godinama “kroji sudbinu”, ili u voom slučaju, da budemo krajnje direktni, UNIŠTAVA Dom zdravlja Kalesija.
    Većinom se radi o pritiscima kada je riječ o radnim mjestima, odnosno novim zapošljavanjima.
    I sada je upravo u toku Konkurs za prijem 3 (tri) radnika. Dva radnika su “opravdano” tražena (vozač i higijeničar/spremačica), na period o 6 mjeseci i do povartka jedne uposlenice, dok je jedno radno mjesto “na neodređeno”, općepoznato većini kalesijske javnosti – za suprugu vijećnika koja je počela raditi prošle godine, a sada se treba (u političkom smislu i mora) primiti, pa je i uslov za radno mjesto “1 godina iskustva na istim poslovima”, a baš je mnogo ljudi radilo na poslovima “referent za poslove arhivske građe i kontrole kvaliteta zdravstvenih usluga”.

— Praktično, od 02.03.2021. do danas, 05.07.2023., što je period od 28 mjeseci, pozicija prvog čovjeka JZU Dom zdravlja Kalesija, v.d. direktor, se mijenjala čak 9 (devet) puta. 
Neki u dva navrata, neki su odlazili u penziju, nekima je istekao mandat od 6 mjeseci, a nekoliko njih i sa ostavkama nakon samo par dana, ili čak u istoj sedmici kada su imenovani.
I raniji direktori ove ustanove su neslavno završili. Neki su presuđeni za određene stvari, dok su protiv nekih potvrđene optužnice i odavno se iščekuje zvanična presuda koja se već mjesecima, iz nekog razloga, odgađa.

Ko će biti DESETI direktor u periodu kraćem od 2,5 godine?!
Objavićemo to uz fotografiju Doma zdravlja sa bijelimim dimom iznad, iako, kao u ovoj vijesti – odavno je “crni dim” nad kalesijskim Domom zdravlja, kao i generalno nad kalesijskoj vlasti…

(nkp.ba)

www.nkp.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti