Aktuelne vijesti

Obilježen Dan maternjeg jezika –

Datum:

Ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog Ahmed Omerović kantona prisustvovao je centralnoj manifestaciji obilježavanja Međunarodnog dana maternjeg jezika u JU Gimnazija „Meša Selimović“ Tuzla.

Naglasivši da je današnja manifestacija organizovana shodno pravilniku o obilježavanju značajnih datuma u osnovnim i srednjim školama ministar Omerović je kazao da se na području Tuzlanskog kantona poštuju odredbe Ustava odn. službeni jezici kao i jezici manjina.

„Tužni smo što se u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine ne poštuje bosanski jezik, ne poštuje se volja roditelja da učenici uče bosanski jezik. Mi to ovdje na TK drugačije radimo. Dobar smo primjer i učenici će danas da uče o svom jeziku, bit će spomenut pravopis bosanskog jezika, bit će napravljen određen historijat tako da su naši učenici i njihovi nastavnici vrijedno radili da pripreme ove aktivnosti“, kazao je ministar Omerović.

Direktor Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona Nikola Čiča ovom je prilikom predočio da „jezik čini identitet i kulturu jednog naroda i bez obilježavanja ovakvih značajnih datuma vrlo brzo bismo došli do gubljenja identiteta. Vrlo je bitno spomenuti da se uvijek govorilo da je dom tamo gdje se govori svojim jezikom“, istaknuo je direktor Čiča.

Da se u Gimnaziji „Meša Selimović“ svake godine obilježava 21. februar s ciljem očuvanja i njegovanja maternjeg jezika potvrdila je direktorica Alma Šehanović. „Želja nam je da naši učenici spoznaju važnost očuvanja maternjeg jezika kao jednog od osnovnih elemenata našeg identiteta. Briga o maternjem jeziku s jedne strane nosi sa sobom svijest o vlastitom identitetu ali s druge strane i na neki način prihvaćanje onog nečeg drugačijeg. Jedan o istaknutih filozofa je rekao da je prava domovina zapravo jezik i ja bih se složila s njim“, kazala je direktorica Šehanović, saopšteno je iz Ureda za zajedničke poslove kantonalnih organa Tuzlanskog kantona


tuzlainfo.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti