Aktuelne vijesti

Univerzitetu u Tuzli odobren prijem više zaposlenika

Na sjednici Vlada Tuzlanskog kantona je dala saglasnost Javnoj...

Održano je gradsko takmičenje iz informatike-programiranja – Radio Gračanica

U JU OŠ „Hasan Kikić“ održano je gradsko takmičenje...

Obilježen datum od posebnog značaja za noviju historiju grada –

Datum:

U Tuzli je obilježen 4. april 1992. godine, datum od posebnog značaja za noviju historiju Tuzle, kada je Skupština opštine Tuzla donijela Odluku o organizaciji i pružanju otpora agresiji na Bosnu i Hercegovinu na području Tuzle.

Gradonačelnik Grada Tuzle, predsjedavajuća i vijećnici Gradskog vijeća Tuzla, te predstavnici boračkih i drugih organizacija civilnog društva, odali su poštovanje i položili vijence pred spomen obilježja na Slanoj banji, svima koji su dali živote za domovinu Bosnu i Hercegovinu, u narodno-oslobodilačkom ratu 1941.-1945., odbrani od agresije 1992.-1995. godine, te civilnim žrtvama rata.

Delegacija Grada Tuzle, sačinjena od predstavnika aktuelne i vlasti iz 1992. godine položila je vijenac na Spomen ploču na ulaz u zgradu nekadašnjeg Radničkog univerziteta Tuzla, danas dvorane Kaleidoskop, u kojoj je održana sjednica Skupštine opštine Tuzla 4.4.1992. godine,

Nakon odavanja poštovanja i polaganja cvijeća, u sali Narodnog pozorišta Tuzla, održana je Svečana sjednica Gradskog vijeća, na kojoj su govorili predsjedavajuća Gradskog vijeća, Nataša Perić i gradonačelnik, dr.sc. Zijad Lugavić.

U uvodnom obraćanju predsjedavajuća Gradskog vijeća Nataša Perić, istakla je:” Jedinstvo građana Tuzle bez obzira na nacionalnu pripadnost, 1992. Godine treba da služi kao primjer svima kako se bori protiv fašizma i agresije na jednu zemlju. S toga, nikada nećemo zaboraviti naše hrabre Tuzlanke i Tuzlake koji su dali živote za odbranu našeg grada i države. Veoma je važno da se obilježavanjem značajnih datuma iz lokalne istorije, odužimo svima koji su dali živote da bi današnje i buduće generacije živjele u miru i slobodi, ali i braniteljima koji su preživjeli, ali su direktnim učešćem u ratnim dešavanjima, svoje živote doveli u opasnost.”

Gradonačelnik Lugavić u svom obraćanju istakao je značaj 4. aprila, Dana odbrane od agresije Tuzle, te kazao:”Četvrti april neoboriv je dokaz da građani BiH ne samo da mogu živjeti i raditi zajedno, već da su u stanju biti jedinstveni i u najtežim vremenima. Četvrtog aprila 1992. godine, odbornici Skupštine opštine Tuzla su, kao članovi osam različitih stranaka, kao odbornici iz osam različitih nacionalnosti, obezbjedili potpuno političko jedinstvo u cilju odbrane grada Tuzle i Bosne i Hercegovine, te jednoglasno donijeli Odluku o organizovanju odbrane Tuzle i pružanju otpora agresiji na Bosnu i Hercegovinu. Političko jedinstvo i odlučnost Skupštine opštine Tuzla, pretvorilo se političko jedinstvo skoro svih građana i njihovu odlučnost, da po svaku cijenu odbrane Tuzlu i Bosnu i Hercegovinu. Mi smo se protiv fašizma borili antifašizmom, protiv povrede ljudskih prava njihovom zaštitom, protiv pokušaja rušenja Ustavom i zakonima utvrđenih principa borili smo se njihovom energičnom odbranom. Samo jedinstvo, zasnovano na principima jednakosti i zaštite ljudskih prava svih građana, bez obzira na njihovu nacionalnu, vjersku, političku, polnu i svaku drugu pripadnost, može biti uslovom očuvanja društvenih i političkih vrijednosti bosanskohercegovačkog društva. Tuzla je to potvrdila. 4. april je dan trijumfa jedinsta tuzlanskih i bosanskohercegovačkih različitosti. Građankama i građanima Tuzle nikada nećemo zaboraviti hrabrost, sabranost i dostojanstvo koje su sačuvali sve ove godine. Nikada se nećemo moći odužiti onima koji su svoje živote i svoje zdravlje uložili u mir i slobodu. Hvala Vam dragi moji sugrađani i sugrađanke jedine nam Bosne i Hercegovine što odbraniste ideju Tuzle, Bosne i Hercegovine, i samu Bosnu i Hercegovinu.”

U umjetničkom dijelu svečane sjednice učestvovale su sopranistica Dženana Huseinagić i pijanistica Dženana Šehanović Sarajlić, koje su izvodile poznate bosanskohercegovačke sevdalinke, saopšteno je iz službi Grada Tuzla.


tuzlainfo.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti