Aktuelne vijesti

Obilježena 28. godišnjica Saveza lovačkih društava TK –

Datum:

Savez lovačkih društava Tuzlanskog kantona zadovoljan je saradnjom koju ima sa Vladom Tuzlanskog kantona i podrškom koju Vlada putem resornog ministarstva pruža razvoju lovstva na području našeg kantona, istaknuto je danas na obilježavanju 28. godišnjice rada i djelovanja Saveza. Ovoj svečanosti prisustvovali su premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede TK Fedahija Ahmetović. Ovom prilikom predsjednik Saveza Mensur Alić je premijeru Halilagiću, za uspješnu dosadašnju saradnju, uručio i simboličan poklon.

Naime, svake godine, kroz dva programa, Vlada nastoji podržati razvoj lovstva u našem kantonu.

„Jedan dio odnosi se na Program kojim Vlada nastoji lovačkim društvima vratiti ona sredstva koja oni, kao naknadu za zakup sportsko-privrednih lovišta uplate u Budžet Tuzlanskog kantona, a Programom utroška sredstava prikupljenih po osnovu Zakona o šumama izdvojajamo nešto dodatnih sredstava za tekuće i kapitalne investicije u lovačkim društvima. Znamo da se ne radi o velikim sredstvima i da lovstvo treba podržati i znatno većim iznosom, ali to su naše trenutne mogućnosti“, rekao je premijer Halilagić ističući da je u svijetu lov izuzetno značajan i sa turističko-privredno-ekonomskog aspekta.

„U narednim godinama moramo početi razmišljati kako osim ovih projekata možemo i unaprijediti lovstvo na našem kantonu, a kako bi ono u određenoj mjeri bilo i generator razvoja. Mi smo to prepoznali i lovački turizam ima posebno mjesto i u nedavno usvojenoj Strategiji razvoja turizma Tuzlanskog kantona za period 2022-2027. Lovci kao turisti su veoma poželjni zbog načina i obima potrošnje i stoga trebamo u tome prepoznati razvojnu šansu i potencijal u lovačkom turizmu. Mi ćemo kao Vlada TK biti podrška Savezu lovačkih društava TK da svojim radom doprinesu razvoju lovne infrastrukture“, zaključio je premijer Halialgić.

Ministar Ahmetović se danas prisjetio i doprinosa i zajedničkih aktivnosti koje su realizirali Ministarstvo i lovačka društva, a u cilju zaštite usjeva na poljoprivrednim dobrima.
„Iako mnogi, koji ne poznaju ovu oblast, lov smatraju štetnim i nehumanim sportom, ja se danas želim zahvaliti svim lovcima koji uzorno, poštujući pravila i norme lovstva, uz hobi čuvaju prirodu i hrane divljač u periodima nestašice hrane. Također, u prethodnom periodu pokazali ste se i kao naš i partner našim poljoprivrednicima, kada smo se zajedno borili protiv „najezde“ divljih svinja koje su uništavale poljoprivredne zasade i usjeve“, riječi su ministra Ahmetovića.


tuzlainfo.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti