back to top

Aktuelne vijesti

Obilježena 31. godišnjica stradanja u Dobošnici

Datum:

U znak sjećanja na august 1992.godine i zločin koji su nad civilnim stanovništvom Dobošnice počinili pripadnici Vojske Republike Srpske prilikom proboja do Smoluće i nastavka spajanja koridora prema Brčkog obilježena je trideset prva godišnjica ovog zločina. Pored javnih, sportskih i vjerskih manifestacija, obilaska šehidskih mezarja, upriličena je i Centralna manifestacija ispred Šehidske česme u Donjoj Dobošnici.

 

Centralna manifestacija obilježavanja trideset prve godišnjice stradanja stanovnika Dobošnice počela je postrojavanjem 212. Bosanske oslobodilačke brigade, puštanjem u zrak balona u znak sjećanja na poginule. Oni koji su u to vrijeme bili na prvim linijama odbrane kažu da i nakon više od tri decenije sa istim emocijama govore o tom periodu.

“ Normalno da emocije rade kao da je juče bilo. Pripadnici Armije  R BiH su ponosni što su pružili otpor tog dana da se ne desi možda još veći masakr”, kazao jeSamir Halilović, potpredsjednik Udruženja 212. Bosanske oslobodilačke brigade.

Tog dana iz pravca Ozrena na Dobošnicu je izvršen napad. Pripadnici VRS-a ubili su trideset sedam civila, četiri osobe vode se kao nestale, a u borbi je poginulo šezdeset pet pripadnika Teritorijalne odbrane Bosne i Hercegovine. Uništeno je i šesto stambenih objekata.

“Tako da slobodno možemo reći da je Dobošnica bila uništena. Mi smo zbog poginulih i zbog onih koji su dali svoj život za odbranu BiH dužni da odamo poštovanje svim poginulim”, navodi Zikrija Nurković, potpredsjednik Vijeća MZ Dobošnica Donja.

Učenjem fatihe i polaganjem cvijeća na  Šehidskoj česmi u Donjoj Dobošnici delegacije: Vlade Tuzlanskog kantona, boračkih udruženja, udruženja građana i nevladinih organizacija odali su počast stradalim civilima i pripadnicima Armije R BiH.

“Ubiti nedužna insana zbog nekakvih hirova je bolna stvar koja se ne smije zaboraviti. Mi nećemo uzeti pravdu u svoje ruke. Neka se pravdom bave institucije koje su zadužene za to”, istakao je Nazim ef. Misini.

Kadrovi sa današnje manifestacije biće dio dokumentarnog filma o stravičnim ratnim zločinima počinjenim nad civilnim stanovništvom Dobošnice na području Lukavca 1992. godine bosanskohercegovačkog novinara, režisera i publiciste, Avde Huseinovića.


lukavacki.ba

Najnovije vijesti