Aktuelne vijesti

Obilježeno pola vijeka od otvorenja lokalne džamije –

Datum:

U džematu Gornji Pasci kod Tuzle danas je održana mevludska svečanost povodom pedeset godina od otvorenja lokalne džamije.

Ovo svečanosti su prisustvovali muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović, glavni imam MIZ Tuzla hfz. Ahmed-ef. Huskanović, predsjednik Izvršnog odbora MIZ Tuzla prof. dr. Amir-ef. Karić, Sedin-ef. Karić, glavni imam MIZ Živinice, Asim-ef. Esmić, glavni imam MIZ Kladanj, te kolege imami, vakifi i mnogobrojni vjernici.

Prema dostupnim podacima prva džamija u džematu je napravljena 1895. godine, a izgradnja ove, današnje džamije, trajala je šest godina, od 1966. do 1972. godine.

16.augusta 1973. godine ovu džamiju je svečano otvorio predsjednik starješinstva IZ u BiH Naim-ef. Hadžiabdić sa imamom Salih-ef. Halilčevićem.

Zajedno sa imamima, mutevelijama i vakifima odrastale su generacije ljudi u ovom džematu čija ljubav prema islamu i džamiji se prenosila na nove naraštaje. Oni su gradili svoje džamije, u njima sticali znanja o vjeri i svojim djelima i hizmetom ugradili sebe u trajno dobro.

Prisutnima na ovoj svečanosti su se obratili i muftija tuzlanski Fazlović i glavni imam Fazlović. Prigodan mevludski program izveli su članovi hora MIZ Tuzla Gazi Turali-beg.

Tokom svečanosti džematilji Ramizu Mujabašiću je uručena vakufnama. Ramiz je u svojim dvadesetim godinama kao šegrt radio na izgradnji mimbere i ćursa u ovoj džamiji. U svojim sedamdesetim godinama, a sada kao glavni majstor, u proteklim danima uljepšao je ovu džamiju izgradnjom novog mihraba.

Također, muftija tuzlanski je uručio posebno priznanje MIZ Tuzla dugogodišnjem muteveliji Omeru Paočiću, a povodom pedeset godina od otvorenja džamije./S.P./


tuzlainfo.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti