Aktuelne vijesti

Od FBiH nismo dobili ni jednu marku za nabavku udžbenika –

Datum:

Tuzlanski kanton je prvi kanton koji započeo i realizirao mjeru BESPLATNIH udžbenika za sve učenike osnovnih škola. Kada smo prošle godine nabavili udžbenike i uručili ih đacima, naglasili smo u nekoliko navrata opredjeljenje da one udžbenike koji budu vraćeni na kraju školske godine i koji su UPOTREBLJIVI, iste ponovo podijelimo i koristimo u narednoj godini . naveo je u svojoj objavi na Facebooku, premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić.

U objavi koju prenosimo u cjelosti, premijer Tuzlanskog kantona piše:

Svake naredne godine, počevši sa ovom, potrebnu ukupnu količinu udžbenika bi ‘zanavljali’, ‘obnavljali’ nabavkom dodatnog broja udžbenika, koje bi stavljali ‘na upotrebu đacima’ umjesto onih koji se prema mišljenju školskih komisija više ne mogu koristiti i koje su kao takve NEUPOTREBLJIVE.

Stav je Vlade i lično smatram, da je neodgovorno i neracionalno prema budžetskim sredstvima, vjerovatno i rastrošno i bahato, da kupujemo i trošimo novac na nove udžbenike svake školske godine, a da pri tome UPOTREBLJIVE knjige završe u otpadu, zapaljenje ili bačene u kontejner.

Od dijela razlike sredstava OBEZBIJEDILI SMO i roditelji neće kupovati udžbenike ‘Engleski’ i ‘Vjeronauka’, kao i radne sveske odobrene od strane Federacije BiH.

Preostali dio sredstava smo usmjerili na mjere sigurnosne zaštite u školama.

Problem je nastao sa onim udžbenicima u kojima postoji prostor i predviđene su za pisanje, upisivanje, dopisivanje (odgovora) i sl., tzv. ‘radni udžbenici’.

Nije se planiralo, niti se smjelo dogoditi, da ti udžbenici budu predmet povrata i ponovne podjele novoj generaciji učenika u ovoj školskoj godini jer su kao takvi ISPISANI i NEUPOTREBLJIVI.

Zbog tog, očiglednog i utvrđenog propusta, Vlada TK i resorno Ministarstvo će nabaviti potreban ukupan broj RADNIH UDŽBENIKA i naknadno podijeliti učenicima i roditeljima.

I na kraju, od Federacije BiH nismo dobili, niti je na račun kantona uplaćena, ni jedna jedina marka za nabavku udžbenika. Da Vlada TK nije planirala sredstva za nabavku udžbenika, roditelji bi morali kupovati djeci udžbenike, bilo nove, bilo korištene, kao što je to trenutno slučaj u većini drugih kantona.

Zbog svega navedenog, bez obzira na propuste, nesuglasice, pa i političku motiviranost i malicioznost pojedinaca, ‘BESPLATNE UDŽBENIKE ZA SVE OSNOVCE’ smatramo izuzetno značajnim, svrsishodnim i korisnim projektom Vlade TK. Autentičnim i orginalnim projektom naše Vlade TK i naše Skupštine TK. Projektom koji značajno olakšava školovanje đacima i njihovim roditeljima, i kojeg ćemo sa sigurnošću, uz ispravku svih uočenih propusta, provoditi i u narednim školskim godinama!


tuzlainfo.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti