Aktuelne vijesti

7 razloga zašto posjetiti Gradačac

Zašto posjetiti Gradačac je grad sa bogatom historijom, skrivenim...

Odobreno 11 miliona Eura za mjere energijske efikasnosti u 200 javnih objekata u TK – .

<!{min-width:100%!important;width:100%!important}]]> Mandatno pismo i Pismo namjere, čime je izražena spremnost...

Određen pritvor bračnom paru iz Mionice osumnjičenim za lihvarstvo – .

Datum:

određen pritvor bračnom paru iz mionice osumnjičenim za lihvarstvo – .

Općinski sud Gradačac prihvatio je prijedlog Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za bračni par Samira Omića (48) i Aidu Omić (42) iz Mionice kod Gradačca zbog postojanja osnovane sumnje da su kao saučesnici  u sticaju počinili tri krivična djela lihvarstvo.

 
Postoji osnovana sumnja da su Samir i Aida Omić u periodu od aprila  2019. do januara 2023.godine po prethodnom dogovoru i svjesni da se bave davanjem zajmova uz ugovaranje nesrazmjerne imovinske koristi,  pozajmljivali novac za tri žene iz Mionice. bez dogovorenog vraćanja glavnice i ugovarajući visoku kamatu od pozajmljenog iznosa od 10 posto na mjesečnom nivou.

 
Oni su u tom periodu konstantno ženama posuđivali određene iznose novca uz visoku kamatu, prijeteći im i stvarajući pritisak na njih kada bi kasnile sa otplatom kamata. Nakon određenog vremena su sa ženama kod notara zaključivali  ugovore o zajmovima na velike  novčane iznose,  znajući da to nisu iznosi koje su te žene pozajmile.


Istragu u ovom predmetu Tužilaštvo provodi sa istražiteljima Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA).

 
Po nalogu Tužilaštva i naredbi nadležnog suda  policijski službenici SIPA-e su obavili pretres porodične kuće, pomoćnih objekata i automobila koje koriste osumnjiečni,  te je pronađen i oduzet novac u različitim valutama u iznosu od oko 200.000 KM.

Također, prilikom pretresa je privremeno oduzet i automobil „BMW 520D“, te poslovna dokumentacija i notarski ugovori, kao i druga tehnološka oprema koja će biti dokazni materijal  i predmet vještačenja.

 

Nakon kriminalističke obrade pripadnici SIPA-e su osumnjičene predali u nadležnost Tužilaštva. Osumnjičeni su ispitani i donesena je naredba o provođenju istrage.

 

Istraga u ovom predmetu  će se nastaviti u narednom periodu.

Molimo Vas da pri preuzimanju ili prenošenju informacija koje objavljuje Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona o predmetima  u kojima su osobe osumnjičene ili optužene za krivična djela imate u vidu  presumpciju nevinosti iz člana 3. Zakona o krivičnom postupku FBiH u kojem je u stavu 1 definisano da se svako smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivnja


studiod.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti