back to top

Aktuelne vijesti

Održan info dan o Javnom pozivu za nagrade, priznanja i stipendije za sport za 2024. godinu

Datum:

Danas je održan info dan Ministarstva za kulturu, sport i mlade TK, na kojem su zainteresovani saznali detalje o prijavama za nagrade, priznanja i stipendije u sportu za 2024. godinu. Sredstva su povećana za 30 hiljada KM u odnosu na prošlu godinu, sa ukupno 140 hiljada KM izdvojenih za ovu namjenu.

„Protekle godine smo reaktivirali rad školskog sportskog saveza TK i dodijelili 132 stipendije. Ove godine očekujemo više. Danas smo ovdje da pružimo podršku korisnicima u pripremi aplikacija za konkurs, kako bi imali što manje odbačenih prijava i nagradili sve rezultate naših takmičara“, istakao je Damir Gazdić, ministar za kulturu, sport i mlade TK.

Predstavnici sportskih kolektiva i sportisti su izrazili zadovoljstvo info danom i javnim pozivom jer stipendije mnogo znače u trenažnom procesu i predstavljaju nagradu za postignute rezultate.

„Info dan nam mnogo znači kako bismo izbjegli situaciju odbijenih kandidata zbog nedostatka informacija. Podrška tim sportistima je od velikog značaja“, rekao je Salko Musić iz AK Sloboda Tehnograd.

Javni poziv za nagrade, priznanja i stipendije za sport za 2024. godinu je otvoren još 10 dana. Ove godine nema ograničenja po pitanju starosne dobi kandidata. Također, mogu se prijaviti sportisti koji treniraju van TK, kao i oni čiji roditelji imaju prebivalište van kantona.

Takmičari koji su osvojili prvo mjesto na kantonalnim takmičenjima malih olimpijskih igara ne mogu se prijaviti. Resorno ministarstvo će nagrađivati učenike koji su osvojili prva mjesta sa jednokratnom stipendijom od 250 KM za osnovce i 350 KM za srednjoškolce, uključujući nastavnike i mentore.

Izvor: ( rtvtk.ba / Monkstk.ba )

Najnovije vijesti