Aktuelne vijesti

Održan Workshop o laparoskopskim procedurama za 50 mladih ljekara iz BiH –

Datum:

U organizaciji UKC Tuzla i Udruženja endoskopskih hirurga u BiH, na Klinici za hirurgiju UKC Tuzla, održan Workshop o TAPP I TEP operativnim procedurama.

Riječ je o laparoskopskim procedurama koje se izvode kroz trbušnu šupljinu (TAPP) ili u slojevima same stijenke (TEP) kroz nekoliko manjih rezova instrumentima za minimalno invazivne metode.

Prema riječima načelnika Klinike za hirurgiju JZU UKC Tuzla doc. dr. med. sci. Zlatana Mehmedovića cilj ove vrste edukacije je da se uveća procenat operativnih zahvata koji promoviraju minimalno invazivnu hirurgiju kile pregnjeg trbušnog zida.

Voditelj Workshopa je bio dr. Bojan Radovanović, specijalista opšte hirurgije iz Beograda sa dugogodišnjim iskustvom u abdominalnoj hirurgiji i hirurgiji kila trbušnog zida i predsednik Udruženja za hirurgiju kile Srbije.

On je istakao da problem ovih metoda predstavlja prilično dug proces edukacije, jer se iskustvo ne stiče lako i zato je potreban veći broj operacija. Prema njegovim riječima, operativni zahvat je izuzetno zahvalan, naročito za mlađu populaciju, jer je period oporavka i povratak svakodnevnim aktivnostima kraći i brži.

Udruženja endoskopskih hirurga u BiH ima za cilj nastavak saradnje sa medicinskih ustanovama u BiH kako bi edukaciju podigli na viši nivo.

“U zadnjih tridesetak godina hirurgija je doživjela velike promjene iz otvorene u laparoskopsku, odnosno endoskopsku hirurgiju, a trenutni trend je prelazak na robotsku hirurgiju. Želja nam je da to uvedemo i u Bosni i Hercegovini”, izjavio je u svom obraćanju predsjednik Udruženja endoskopskih hirurga u BiH, prof. dr. med.sc. Samir Delibegović.

Tokom održavanja Workshopa izvedeno je šest operacija pomenutim pristupom uz prisustvo oko 50 mladih ljekara iz bolnica širom BiH.

Naredni Workshop planiran je na temu minimalno invazivne hirurgije gornjeg abdomena i želuca, a edukatori će biti eksperti iz Italije.


tuzlainfo.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti