back to top

Aktuelne vijesti

Održana 1. Prosvjetarijada zaposlenih u osnovnom i srednjem obrazovanju u Tuzlanskom kantonu

Datum:

Prva Prosvjetarijada zaposlenih u osnovnom i srednjem obrazovanju u Tuzlanskom kantonu održana je u sportsko-rekreativnom centru Ajdinovići. Samostalni sindikat radnika osnovnog obrazovanja i odgoja TK i Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja TK su bili organizatori događaja. Naglasak je stavljen na međusobno druženje učesnika, kako bi dali primjer učenicima i stanovnicima kantona da sport i prijateljstvo spajaju ljude.

Admir Terzić, predsjednik sindikata srednjeg i visokog obrazovanja TK, istakao je: “Sport kao jedan totalni društveni fenomen definitivno ima mogućnost da utiče na profiliranje naših učenika, djece i kompletne populacije. Mi koristimo i ovu priliku između ostalih da pošaljemo jednu takvu poruku mlađim generacijama. Apsolutno smo zadovoljni, što znači da smo potrefili sa ovom manifestacijom jer je to ono što ljudi žele i trebaju.”

Vlada TK podržala je prve prosvjetne sportske igre zajedno sa sindikatima. Svi prisutni su imali priliku pokazati svoje vještine u šahu, mininogometu i odbojci. Damir Gazdić i Ahmed Omerović su istakli podršku Vlade TK za ovakve susrete prosvjetnih radnika koji promovišu prave vrijednosti i zdrav život kroz sport i druženje.

Damir Gazdić, ministar za kulturu, sport i mlade TK, je rekao: “Sigurni smo da će biti sve veća izdvajanja Vlade TK kako bi jedan ovakav događaj i jedni ovakvi susreti zaista prešli u jednu tradiciju. Ove godine zadovoljstvo mi je kazati da imamo više od 250 učesnika koji će se takmičiti ovdje u 3 discipline. Očekujemo da najbolji pobijede, ali prije svega da na kraju školske godine, prosvjetni radnici koji su čitavu školsku nastavnu godinu vrijedno radili sa svojim najmlađim, provedu jedan ugodan dan.”

Ahmed Omerović, ministar obrazovanja i nauke TK, je dodao: “Poruka je zaista lijepa prije svega da su se prosvjetni radnici organizirali, znamo da druge oblasti imaju slične manifestacije. Važno je da prosvjetni radnici promovišu zajedništvo, da su dobro organizovani i da kroz sportske aktivnosti sve to pokazuju javnosti. Također je važno da na ovaj način vratimo značaj uloge prosvjetnih radnika koji nesebično brinu o našoj djeci, rade da naša djeca stiču, znanja, vještine i kompetencije.”

Tokom takmičenja, rezultat nije bio u prvom planu, već su se vidjeli sjajni potezi i neizvjesni mečevi ispunjeni smijehom i podrškom među takmičarima. Učesnici su demonstrirali svoje sportsko umijeće na terenu.

Fahira Kasić iz Kalesije je naglasila: “Jako nam je drago da smo danas ovdje i da imamo našu prvu Prosvjetarijadu, da pošaljemo našim kolegama, našim učenicima poruku da se trebamo baviti sportom, družiti, da širimo prijateljstvo i da vodimo zdrav život.”

Mirel Dedić iz Srebrenika je dodao: “Nama je drago što je Sindikat uspio da organizuje ovako nešto. Prvi je put i nadam se da će naredne godine biti sve bolje i bolje i masovnije naravno.”

Učesnici i organizatori su bili zadovoljni organizacijom Prosvjetarijade. Cilj je da u budućnosti postane tradicionalna i da okupi sve zaljubljenike u sport, druženje i zdrav život.

Izvor: ( rtvtk.ba / Monkstk.ba )

Najnovije vijesti