back to top

Aktuelne vijesti

Održana dvodnevna radionica u Tuzli o strateškom pristupu zelenoj tranziciji

Datum:

Dvodnevna radionica za pripremu Strategije zelene tranzicije Grada Tuzle

U okviru projekta “Strateški pristup zelenoj tranziciji – SAGT”, Grad Tuzla je održao radionicu u partnerstvu sa Regionalnom razvojnom agencijom za Podravje iz Maribora i javnim preduzećem BIT Centar iz Tuzle. Projekat se realizuje uz podršku EUKI i GIZ-a Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit.

Stručnjaci iz Maribora su održali radionicu sa primjenom primjera dobre prakse iz Maribora i drugih zemalja EU, fokusirajući se na poboljšanje stanja u okolišu i ‘zelenu’ transformaciju.

Realizacija radionice omogućila je povećanje kapaciteta službenika gradske uprave za pripremu strateških dokumenata sa fokusom na okoliš. Očekuje se učešće poslovnog i nevladinog sektora u izradi strategije za postizanje ‘zelene’ tranzicije.

U okviru izrade strategije, razmatraće se utjecaji i potencijali za smanjenje zagađenja od industrije, saobraćaja i stambenog sektora. Pokrenut će se pilot aktivnosti za primjenu inovativnih tehnoloških rješenja radi smanjenja onečišćenja i stvaranja ugodnijeg životnog okruženja u gradu Tuzli.

Izvor: ( enovosti.ba / Monkstk.ba )

Najnovije vijesti