Aktuelne vijesti

Održana konstituirajuća sjednica Savjetodavnog odbora građana Tuzle –

Datum:

Grad Tuzla je osnovao Savjetodavni odbor građana čija svrha je biti partner lokalnoj upravi u procesima koji će unaprijediti javno planiranje, kvalitet pružanja usluga, upravljanje javnim finansijama kroz veći i kontinuiran angažman svih građana u odlučivanju, javnim konsultacijama, anketama, raspravama i drugim javnim skupovima. Podršku pri uspostavi Savjetodavnog odbora pružio je Projekat pomoć lokalnoj uprava (LGAA) koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).

U cilju ostvarivanja i unapređenja učešća građana u ovim procesima održana je konstituirajuća sjednica Savjetodavnog odbora građana Tuzle. Ovo tijelo broji sedam članova koji predstavljaju specifične oblasti i interesne skupine kao što su organizacije civilnog društva, udruženja i fondacije koje u skladu sa svojim statutom provode aktivnosti usmjerene na žene, mlade i/ili marginalizovane kategorije, te građane-aktiviste svih starosnih skupina. Članovi su izabrani  na osnovu Javnog poziva za izbor i imenovanje članova Savjetodavnog odbora provedenog u junu.

Grad Tuzla je jedna od odabranih partnerskih jedinica lokalne samouprave u okviru USAID LGAA projekta. USAID LGAA projekat radi na povećanju učinkovitosti odabranih jedinica lokalne uprave kako bi bolje planirale, upravljale i poboljšale kvalitetu pružanja javnih usluga, podstakle održivi lokalni razvoj i povećale transparentnost i odgovornost prema građanima i poslovnim subjektima što će zauzvrat jačati javno povjerenje i motivirati građane da svoju budućnost grade u BiH.  Jedna od aktivnosti u okviru ovog projekta je i podrška lokalnim upravama da ostvare dobru saradnju s civilnim društvom i privatnim sektorom putem Savjetodavnog odbora građana.

Takvim pristupom se podržava opće uključivanje društva, poboljšava saradnja, povećava transparentnost i otvoreno upravljanje. Između ostalog, USAID LGAA projekat jača kapacitete Savjetodavnih odbora građana, kako bi se kroz primjenu jednostavnih i efikasnih alata unaprijedila kvaliteta pružanja javnih usluga u partnerskim JLS.

 


tuzlainfo.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti