Aktuelne vijesti

Održana promocija knjige Rezaka Hukanovića “Deseta vrata pakla”

Datum:

U organizaciji BZK “Preporod” Srebrenik večeras je u Plavoj sali Doma kulture u Srebreniku održana promocija knjige Rezaka Hukanovića “Deseta vrata pakla”.

Knjiga je dokumentarno svjedočenje sudionika događaja u Prijedoru gdje je autor bio zatočen u logorima smrti Omarska i Manjača, a svoja i tragična iskustva svojih sugrađana zabilježio je u knjizi, koja je doživjela svoje drugo, prošireno izdanje.

O logorima smrti u okolini Prijedora autor u  jednom intervjuu kaže :- “Prijedor je grad koji je imao tri koncentraciona logora, a nije bilo rata u Prijedoru.Prijedor je grad blizu četiri hiljade žrtava. Grad u kojem je ubijeno 102 djece, u kojem žive, između ostalih majke kojima je ubijeno dvoje, troje, četvero, petero pa i šestero djece”.

Rezak Hukanović rođen je 1949. u Prijedoru. Do knjige “Deseta vrata pakla” objavio je šest zbirki pjesama. Prije rata se bavio novinarstvom, te je povremeno radio na lokalnom radiju. Bio je vlasnik privatne radio stanice u Prijedoru koja mu je oduzeta nakon njegovog hapšenja u maju 1992. Za vrijeme izbjeglištva u Norveškoj bio je glavni urednik lista “Moja BiH”.

Knjiga “Deseta vrata pakla” prevedena je na norveški, engleski, turski, njemački i nedavno na italijanski jezik.

www.radiosrebrenik.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti