Aktuelne vijesti

Održana završna prezentacija projekta PAMETNE ŠKOLE 2 –

Datum:

Završna prezentacija prekograničnog projekta “Inovativnim umom do pametnih ICT škola” ili skraćeno PAMETNE ŠKOLE 2, koji je sa implementacijom započeo u 2020. godini, održana je u ponedjeljak u Slavonskom Brodu u Hrvatskoj. Ukupna vrijednost projekta iznosi preko 2 miliona eura, od čega je preko 1,7 miliona eura (85%) sufinansirano iz INTERREG IPA CBC programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020. Projekt su implementirali Centar za razvoj i podršku CRP Tuzla kao vodeći partner, sa partnerima Vladom Tuzlanskog kantona i Brodsko-posavskom županijom iz Hrvatske, a u okviru istog je 18 školskih objekata u Tuzlanskom kantonu i 15 školskih objekata u Brodsko-posavskoj županiji energetski obnovljeno.

U toku trogodišnje implementacije, projekat “Pametne škole 2” ostvario je značajne uštede energije i novca u školama zahvaljujući instalaciji solarnih elektrana i peći na biomasu, te je poticao učenike na energetsku efikasnost i primjenu obnovljivih izvora energije, s fascinantnim rezultatima koji štede energiju i štite okoliš. Na završnom predstavljanju prisutni su imali priliku upoznati se sa svim rezultatima projekta, kao i dobrobitima koje su ostvarene, a da je saradnja partnera iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine bila uspješna, potvrdila je i Anela Ajšić, ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona. „Zahvaljujući toj saradnji ostvarili smo prijateljsku vezu Brodsko-posavske županije i Tuzlanskog kantona, što nam je vrlo bitno, a drugi efekat je što smo mogli vidjeti zadovoljstvo naših učenika, jer oni su najvažniji dio projekta, na njima svijet ostaje. Zato je potrebno pokazati im koliko je važna saradnja, povezivanje, i da na zanimljiv način, kroz aktivno sudjelovanje, mogu ostvariti velike efekte u zaštiti njihove životne sredine. Djeca su kroz igru uspjela pokazati da mala promjena navike može donijeti velike efekte u zaštiti okoliša, energetskoj efikasnosti i ekonomskoj očuvanosti. Jer, projekt je pokazao da su uštede u Brodsko-posavskoj županiji i Tuzlanskom kantonu veće od 10.000 kilovatsati, na godišnjem nivou, što je zaista značajno“, istaknula je ministrica Ajšić.

„Projekt Inovativnim umom do pametnih ICT škola – Pametne škole 2 donio je mnogo benefita školama u Brodsko-posavskoj županiji. Zahvaljujući projektu instalirali smo 16 sunčanih fotonaponskih elektrana na našim školama, na Industrijsko-obrtničkoj školi u Slavonskom Brodu instaliran je središnji sustav za upravljanje energijom, te će biti instalirano i deset solarnih klupa. Suradnja koju imamo s partnerima vrlo je plodonosna i rezultirala je apliciranjem za novi projekt u koji smo uključili i Sveučilište u Slavonskom Brodu, a rezultate natječaja očekujemo do kraja ove godine“, kazala je dr. sc. Anica Vukašinović, privremena pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, šport i kulturu Brodsko-posavske županije.

Projekat Pametne škole 2 je nastavak uspješne saradnje vladinog i nevladinog sektora, odnosno između partnera Vlade Tuzlanskog kantona, Brodsko-posavske županije i Centra za razvoj i podršku iz Tuzle. „Ovo je već drugi projekt koji zajedno provodimo i u oba ta projekta ukupno je više od 40 škola energetski obnovljeno, na razne načine, dok su desetci hiljada učenika motivirani da više pažnje posvete energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije. Postignuti rezultati su fascinirajući. Dva puta smo organizirali četveromjesečno takmičenje učenika u uštedi energije i oni su dokazali da se samo promjenom ponašanja može ostvariti 8% ušteda, isključivo na taj način, bez dodatnih finansijskih ulaganja. Ponovno smo aplicirali na posljednjem INTERREG pozivu, za projekt sličan ovome, uz veći naglasak na privredu i visoko obrazovanje. Iskreno se nadamo da ćemo uspješno proći i nastaviti dobru saradnju s Brodsko-posavskom županijom“, istakao je Adi Tanović, koordinator za komunikaciju iz tuzlanskog CRP-a.

Na završnici projekta mogli su se saznati zanimljivi podaci o efektima ostvarenih ulaganja, te je između ostalog pojašnjeno da se zahvaljujući ugradnji 26 fotonaponskih elektrana u okviru projekta (16 u Brodsko-posavskoj županiji i 10 u Tuzlanskom kantonu), godišnje proizvodi oko 500.000 kWh, što je ekvivalentno količini električne energije dovoljne za godišnju opskrbu 110 domaćinstava.


tuzlainfo.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti