Aktuelne vijesti

Održano je predpretresno ročište u predmetu protiv Džemala Jukana –

Datum:

Danas (31. oktobar) je u Okružnom sudu u Doboju održano predpretresno ročište u krivičnom predmetu protiv Džemala Jukana (65) iz Pribave, osumnjičenog za krivično djelo ratni zločin protiv civinog stanovništva.

Nakon što je sudija ovog suda Snežana Banjac Lopandić, predsjedavauća Sudskog vijeća u ovom predmetu konstatovala prisustvo osumnjičenog Jukana i njegovog branjenika tuzlanskog advokata Mirka Lekića, tužitelja Slavka Krulja, te dva člana oštećenih, istakla je da je cilj ročišta, čisto da se utvrde termini, odnosno dinamika suđenja, kako bi se odbrana i tužilaštvo mogli na vrijeme pripremiti za ročišta.

Član advokatskog tima iz Tuzle, advokat Mirko Lekić. Tonska izjava:

održano je predpretresno ročište u predmetu protiv džemala jukana –održano je predpretresno ročište u predmetu protiv džemala jukana –
Džemal Jukan i Mirko Lekić

 

Inače, Okružno javno tužilaštvo u Doboju 21. marta ove godine podiglo je optužnicu protiv Džemala Jukana, zbog krivičnog djela Ratni zločin protiv civinog stanovništva. Optužnica Jukana tereti da je kao pripadnik Armije BiH u svojstvu komandanta 221. (111.) brdske brigade Gračanica, 10. avgusta 1995. godine naredio Artijerijskom vodu koji mu je bio potčinjen i lociran na području Lendića- Stjepan Polja, upotrebu oružja na području Boljanića (opština Doboj), kada su smrtno stradale dvije osobe.

Optužnica je potvrđena 27. marta ove godine od strane sudije za prethodno saslušanje. Prema usaglašenim terminima, glani pretres u ovom slučaju počinje 25. januara naredne godine u 8 sati, kada će biti pročitana optužnica i kada će svoje mišljenje iznijeti oštećeni članovi porodice, a onda će biti održano još pet ročišta, na kojima će biti saslušana 22 svjedoka.

 


radiogracanica.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti