Aktuelne vijesti

Svetlana Kitić nekadašnja najbolja rukometašica svijeta rodom iz Tuzle

Svetlana Kitić je bivša najbolja rukometašica svijeta Uspješna rukometašica Svetlana...

Najbolja mjesta u Tuzli

Najbolja mjesta u Tuzli koja vrijedi posjetiti, uživati u...

Odsjek za historiju: BiH i danas ima elemente državnosti srednjevjekovlja | .

Datum:

Odsjek za historiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli je uoči obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine priredio predavanje i diskusiju o srednjevjekovnoj državnoj vladavini i kontinuitetu i diskontinuitetu državnosti sve do današnjeg doba. Gosti Filozofskog Fakulteta bili su i učenici tuzlanskih gimnazija.

Banovina i kraljevina Bosna u srednjem vijeku bila je stabilna u pretenzijama na njenu teritoriju koje su imale Osmanska carevina i Autrougarska, jednako kao i današnja Bosna i Hercegovina između Srbije i Hrvatske. Zato je vrlo važno analizirati prošlost da bismo se bolje pozicinirali u sadašnjosti. Poruka je to s Odsjeka za historiju koji je predavanjem profesora Dženana Dautovića iz Travnika počeo obilježavanje Dana državnosti.

  • Od institucija je do danas preživjela samo Franjevačka vikarija. Provincija. Jedina je institucija srednjeg vijeka. Daleko duži kontinuitet ima ime Bosne, koje je još i starije, ali smo ga uspjeli sačuvati sve do danas sa malim prekidom u vrijeme Kraljevine Jugoslavije. Zato taj kontinuitet i naša povezanost sa prošlošću daje legitimitet da to smatramo dijelom svoje baštine, kazao je ovom prilikom za RTVTK doc. dr. Dženan Dautović, profesor historije i muzejski kustos.

Dobro je da se sve škole i osnovne i srednje angažiraju na obilježavanju značajnih datuma iz povijesti države, kažu na Filozofskom fakultetu gdje značajnu pažnju posvećuju svakom državnom prazniku jer je osnova očuvanja našeg identiteta.

  • Kroz naše nastavne i vannastavne aktivnosti trudimo se da im približimo ono što je bitno i ono što će oni sutra kao budući nastavnici trebati da prenose mlađim generacijama, a mi imamo puno pitanja koja trebaju mlade naučnike istraživače. Tako da vjerujemo da će među našim naučnicima biti istraživača koji se tiču Bosne i Hercegovine, kazala je doc. dr. Mersiha Imamović, voditeljica Odsjeka za historiju na Filozofskom fakultetu u Tuzli.

Filozofski fakultet u godinama obilježenim tehnološkim uspjehom i instant formama oglašavanja ima vrlo mali interes za studij historije. Zato na brojne događaje koje organiziraju za javnost pozivaju i potencijalne studente, srednjoškolce zainteresovane za istraživanje događaja i odnosa iz prošlosti. Na događaju organiziranom u povodu Dana državnosti o temi koju su odabrali, priliku da diskutuju s profesorima i studentima imali su učenici tri gimnazije iz Tuzle.

rtvtk.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti