Aktuelne vijesti

Oduzeta veća količina duhana, tekstil i druga roba –

Datum:

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje, Regionalni centar Tuzla, Sarajevo i Banja Luka, u nekoliko odvojenih akcija na nekoliko lokacija oduzeli su veću količinu aroma za nargile, rezani duhan, tekstil i mobilne telefone u vrijednosti od oko 127.000 KM.

 

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje, Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja RC Tuzla, Sarajevo i Banja Luka, proveli su više operativnih aktivnosti na sprječavanju krijumčarenja i nezakonitog prometa akciznih i roba stranog porijekla na području regionalnih centara Tuzla, Banja Luka i Sarajevo, što je rezultiralo oduzimanjem većih količina raznih vrsta roba.

 

Na području opštine Ključ izvršena je operativna provjera primjene Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini kojom prilikom je na više lokacija pronađena i privremeno oduzeta veća količina akcizne robe namijenjene za nelegalnu prodaju. Radilo se o 63 komada nargile-lule i 103 pakovanja/komada arome za nargile, procijenjene vrijednosti u iznosu od cca 25.000 KM, koja nije bila na propisan način obilježena akciznim markicama UIO.

 

Prilikom detaljnog pregleda kombi vozila na Graničnom prijelazu Orašje kod fizičkog lica koje je namjeravalo proći carinsku proceduru bez plaćanja uvoznih dažbina pronađena je i privremeno oduzeta neprijavljena roba (tekstil – 257 komada jakni, kaputa, haljina i sl.). Također na Carinskoj ispostavi Bijeljina izvršen je detaljan pregled teretnog motornog vozila, u čijoj pošiljci je bio prijavljen PVC materijal (granule i čaše), a pronađena je i privremeno oduzeta skrivena i krijumčarena roba – 16 komada Iphone mobilnih telefona. Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe u pomenuta dva slučaja iznosi cca 50.000 KM.

 

Postupajući po anonimnoj prijavi zaprimljenoj putem otvorene linije Operativnog centra UIO, na području grada Sarajeva lociran je i kontrolisan prodajni i skladišni prostor u vlasništvu fizičkog lica iz Sarajeva. Tom prilikom, pronađeno je i privremeno oduzeto 272,5 kilograma sitno rezanog duhana, tržišne vrijednosti cca. 52.000 KM, koji nije bio obilježen akciznim markicama UIO i za koji vlasnik nije posjedovao dokumentaciju o porijeklu/nabavci.

 

Protiv učinilaca opisanih nezakonitosti će u okviru prekršajnog, odnosno krivičnog postupanja biti preduzete zakonom propisane mjere i radnje.

 

Prilikom preduzimanja mjera iz svoje nadležnosti od strane ovlaštenih službenih lica UIO korištena je specijalizovana oprema, donirana od strane Ambasade SAD-a u BiH, putem Programa EXBS, kao i od strane UNDP/UNODC-a.


tuzlainfo.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti