Aktuelne vijesti

Omogućena besplatna pravna pomoć povratnicima –

Datum:

Nakon završenog postupka javne rasprave na nacrt Zakona, Vlada je danas utvrdila prijedlog Zakona o pružanju besplatne pravne pomoći. Između ostalog, primjena Zakona o pružanju besplatne pravne pomoći, koji je trenutno na snazi, naročito imajući u vidu rast prosječne plate u Federaciji Bosne i Hercegovine, nametnula je potrebu da se razmotre i redefiniranju uslovi i kriteriji za ostvarivanje prava na besplatnu pravnu pomoć, te je Vlada pokrenula proces izmjene ovog zakonskog propisa. Cilj izrade novog teksta Zakona jeste da se omogući pravo na jednak pristup pravdi svima. Novim Zakonom, imajući u vidu inflaciju i povećane troškove života, predviđeno je povećanje cenzusa za ostvarivanje prava sa 25% na 40% prosječne plaće u FBiH, odnosno sa trenutnih 320 KM na 510 KM.

Također, uvedeno je i pravo na pružanje besplatne pravne pomoći povratnicima koji su imali status raseljene osobe na području Tuzlanskog kantona do njihovog povratka u prijeratno mjesto prebivališta. Naime, u posljednje vrijeme povratnici, pogotovo na području Podrinja, imaju znatne probleme kod ostvarivanja prije svega imovinskih prava, a tu su i druga prava čije će im se ostvarivanje pojednostaviti primjenom novog Zakona.

Uz oblike ostvarivanja prava na besplatnu pravnu pomoć u okviru nadležnosti Kantonalnog zavoda za pružanje pravne pomoći, postupke u kojima se pruža, odnosno postupke u kojima se ne pruža besplatna pravna pomoć, ovim Zakonom se propisuju uslovi i kriteriji za ostvarivanje prava na besplatnu pravnu pomoć, zatim način dokazivanja statusa osobe koja ostvaruje pravo na besplatnu pravnu pomoć.

Definisano je ko se smatra licem slabog imovnog stanja, utvrđen je kriterij očigledne neosnovanosti odnosno situacije u kojima se besplatna pravna pomoć neće odobriti podnosiocu zahtjeva, način provjere podataka, vremensko važenje odobrene pravne pomoći, prestanak prava na pružanje pravne pomoći, povrat troškova postupka, obaveza vraćanja sredstava, način obračuna troškova i utrošenih sredstava te njihova pripadnost, promijenjene okolnosti, te plaćanje troškova branitelja, saopćeno je iz Vlade TK.


tuzlainfo.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti