Aktuelne vijesti

Univerzitetu u Tuzli odobren prijem više zaposlenika

Na sjednici Vlada Tuzlanskog kantona je dala saglasnost Javnoj...

Održano je gradsko takmičenje iz informatike-programiranja – Radio Gračanica

U JU OŠ „Hasan Kikić“ održano je gradsko takmičenje...

Oružane snage BiH u 2022. deminirale oko 2,5 miliona kvadratnih metara u 25 opština u BiH |

Datum:

Operativna komanda Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OS BiH) je danas na platou Balkana, opština Mrkonjić Grad, predstavila godišnju analizu protivminskih akcija (PMA) Oružanih snaga Bosne i Hercegovine za prošlu godinu.

Analizi izvedenih protivminskih akcija (PMA) OS BiH za 2022. godinu su prisustvovali zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine za upravljanje resursima Aleksandar Goganović, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH za operacije general-major Ivica Jerkić, predstavnici Parlamentarne skupštine i Vijeća ministara BiH, diplomatski i vojno diplomatski predstavnici akreditovani u BiH, predstavnici međunarodne zajednice u BiH, predstavnici deminerskih organizacija u BiH, kao i predstavnici komandi i jedinica OS BiH i civilnih struktura vlasti.

Komandant Operativne komande OS BiH general-major Radovan Ilić istakao je da su demineri OS BiH u 2022. godini nastavili sa radom, angažovanjem svojih deminerskih timova na terenu i tom prilikom postigle zapažene rezultate.

Posebno je naglasio da su Oružane snage BiH od samog formiranja u kontinuitetu bile angažovane u operacijama humanitarnog deminiranja i predstavljaju najveću deminersku organizaciju u BiH.

Prilikom iznošenja analize izvedenih protivminskih akcija (PMA) OS BiH za 2022. godinu, vršilac dužnosti zamjenika komandanta OK OS BiH za operacije brigadir Mirzet Lubenović, posebnu pažnju je skrenuo na postignute rezultate deminerskih kapaciteta OS BiH u procesu humanitarnog deminiranja.

Naglasio je da je godišnjim planom PMA OS BiH za 2022. godinu bilo planirano da se izvrši humanitarno deminiranje površine 3.434.665 kvadratnih metara u okviru 34 projekta u 25 opština u BiH. U odnosu na planirano, OS BiH su u 2022. godini ukupno deminirale 2.561.113 kvadratnih metara, odnosno 74,57 posto od planiranog.

Pripadnici deminerskog bataljona su prisutnim zvanicama i gostima ovom prilikom prikazali metodsko-pokaznu vježbu medicinske evakuacije vazdušnim putem u koordinaciji sa pripadnicima Prvog helikopterskog skvadrona Brigade vazdušnih snaga i protivvazdušne odbrane. Učenicima osnovnih škola iz Mrkonjić Grada prikazani su sredstva i oprema deminera kojima se realizuju operacije humanitarnog deminiranja.

Načelnik opštine Mrkonjić Grad Dragan Vođević zahvalio se pripadnicima OS BiH za ukazano povjerenje za izbor opštine Mrkonjić Grad, u cilju realizacije jedne ovako bitne aktivnosti Oružanih snaga BiH.

rtvtk.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti