Aktuelne vijesti

Osigurati ravnopravnost i legitimno predstavljanje Hrvata –

Datum:

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović danas je u Tuzlanskom kantonu održao niz radnih sastanaka s dužnosnicima HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH ovog kantona. Na održanim sastancima prisustvovao je i Božo Antunović, član Predsjedništva HDZ-a BiH.

Posjet je započeo u Živinicama, gdje je Denis Žepić, novoizabrani predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH uz članove odbora, prezentirao aktualno stanje i aktivnosti u odboru nakon provedenih unutarstranačkih izbora.

Razgovarano je i o aktualnoj političkoj situaciji u Živinicama, te sa trenutnim stanjem i položajem hrvatskog naroda.

Radni sastanak se održao u prostorijama župne kuće u župi sv. Ivana Krstitelja u Živinicama, gdje je predsjednik Čović razgovarao i sa župnikom vlč. Bonom Tomićem koji se zahvalio predsjedniku Čoviću na dosadašnjoj pomoći župi.

Na kraju susreta, predsjedniku Čoviću poklonili su monografiju „Živinički sokolovi“. Monografija između ostalog, obuhvaća historijske i kulturne znamenitosti Hrvata živiničkog kraja, kao i nastanak jedinice „Živinički sokolovi“ od 15. marta 1992 godine i njihovo sudjelovanje u obrani Bosne i Hercegovine do kraja Domovinskog rata.

Nakon Živinica, održan je sastanak i sa članovima Gradskog odbora HDZ-a BiH Tuzla, gdje je govoreno o projektima koji će poboljšati uvjete života, ali i o stranačkim ciljevima, o čemu je govorio Dejan Kovačević, predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH Tuzla.

Novo vodstvo Gradskog odbora prezentiralo je niz planiranih aktivnosti o funkcioniranju i aktivnostima stranke, pri čemu su tražili i određenu podršku stranačkog vodstva, ali i dužnosnika svih nivoa vlasti u BiH.

Na kraju, održan je sastanak i sa Županijskim odborom HDZ-a BiH Soli, koji je predvodio Mato Matijević, predsjednik Županijskog odbora HDZ BiH.

Matijević je iznio stranačke aktivnosti, s osvrtom na provedene unutarstranačke izbore i novoformirani Županijski odbor. Naglasio je probleme s kojim se suočavaju Hrvati u Tuzli, a u raspravu su se uključili i ostali članovi općinskih i gradskih organizacija Županijskog odbora, te je razgovarano o i funkcioniranju HDZ BiH u Tuzlanskoj županiji.

Unatoč svim prezentiranim izazovima, predsjednik Čović je ohrabrio novoizabrano stranačko vodstvo, poručio im je, da se ne predaju pri realizaciji određenih planova i projekata, a stranačka infrastruktura će im uvijek biti na raspolaganju.

Čović je upoznao je prisutne o aktualnoj političkoj situaciji te izazovima pred kojima se Bosna i Hercegovina nalazi, izrazivši uvjerenje kako se mora doći do rješenja koji će osigurati ravnopravnost i legitimno predstavljanje Hrvata u institucijama vlasti na svim razinama u BiH, pa i tuzlanskom prostoru. Na održanim susretima istaknuo je snažnu potporu svim aktivnostima koje dužnosnici HDZ-a BiH provode na području kantona, te je izdvojio je važnost očuvanja hrvatskog identiteta.

Također, Čović je kazao kako će dužnosnici viših nivoa vlasti morati u svakom smislu pomoći strateške i infrastrukturne projekte Hrvata na području Tuzlanskog kantona, navedeno je u informaciji HDZ BIH.


tuzlainfo.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti