back to top

Aktuelne vijesti

Osuda napada na pravoslavnu crkvu u Tuzli |

Datum:

Odbor za međureligijsku saradnju/suradnju Tuzla oštro osuđuje vandalski i sramotni čin ispisivanja ružnih i neprimjerenih riječi na ogradi Pravoslavnog katedralnog hrama Uspenija Presvete Bogorodice u Tuzli, koji se dogodio u noći sa 17. na 18. maja/svibnja 2023. godine.

Ovaj arhitektonski biser sakralne arhitekture ne samo da je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine i jedan od prepoznatljivih simbola Tuzle i okolice, nego je već 140 godina mjesto susreta pravoslavne duhovnosti i kulture sa svom raznolikošću i mozaikom religijske pluralnosti grada Tuzle, Tuzlanskoga kantona i šire regije Sjeveroistočne Bosne. Iz toga razloga smo iznenađeni i razočarani ovim udarcem na vrednote i simbol našega zajedničkoga života u Tuzli.

Pozivamo odgovorne u MUP-u Tuzlanskoga kantona, PU Tuzla i sve one kojima je javna sigurnost i sigurnost privatnoga vlasništva u nadležnosti, da u što kraćem roku pronađu i sankcioniraju počinitelje ovoga vandalskoga djela, a javnost, političke strukture i medije pozivamo da ovaj vandalski čin ne interpretiraju ili krivo tumače u pravcu koji bi dodatno zastrašivao ili unosio nemir u pravoslavnu zajednicu u našemu gradu, saopštili su iz Odbora za međureligijsku saradnju/suradnju – Tuzla

()


rtv7.ba

Najnovije vijesti