Aktuelne vijesti

Univerzitetu u Tuzli odobren prijem više zaposlenika

Na sjednici Vlada Tuzlanskog kantona je dala saglasnost Javnoj...

Održano je gradsko takmičenje iz informatike-programiranja – Radio Gračanica

U JU OŠ „Hasan Kikić“ održano je gradsko takmičenje...

Otvoren 13. gradačački sajam organskih proizvođača „Eko-etno BiH“ Radio Gradačac – 57 godina sa vama…

Datum:

U Gradačcu je danas otvoren 13. sajam organskih proizvođača „Eko-etno BiH“ kojeg organizuje Savez udruženja “Mreža žena – Veliko srce u BiH”. Sajam je izložbenog i prodajnog karaktera uz priliku za promociju proizvoda organskih proizvođača, prirodnih i turističkih potencijala.

Na dvodnevnoj manifestaciji u gradskom parku izloženi su proizvodi organskih proizvođača hrane i ljekovitog bilja, meda i pčelinjih prozvoda, kao i proizvodi udruženja koja baštine tradiciju i koja se bave očuvanjem okoliša.

Otvoren 13. gradačački sajam organskih proizvođača „Eko-etno BiH“ Radio Gradačac – 57 godina sa vama…

Za Grad Gradačac ova sajamska manifestacija je, uz Sajam šljive, veoma značajna jer ima za cilj da pokaže da organska proizvodnja predstavlja značajan resurs, istakao je gradonačelnik Edis Dervišagić.

Organska proizvodnja predstavlja značajan udio u domaćoj poljoprivredi, ali o njoj i dalje uglavnom govorimo kao o neiskorištenom potencijalu, o čemu je na otvaranju ovogodišnje sajamske manifestacije govorio Omer Kurtović, direktor Federalnog zavoda za poljoprivredu.

Gradačački sajam organskih proizvođača i ovoga puta ponudio je edukacije o organskom uzgoju  paprike i paradaiza u zatvorenom prostoru i primjeni novih tehnologija u proizvodnji te razvoju turističke ponude u kojoj posebnu ulogu treba da ima upravo organski poljoprivredni sektor.

Briga o oklišu i zaštita domaće gastro ponude pravci su razvoja turizma i poljoprivrede ovog kraja, rečeno je prilikom otvaranja sajma.

Otvoren 13. gradačački sajam organskih proizvođača „Eko-etno BiH“ Radio Gradačac – 57 godina sa vama…

Značajno je i učešće srednjih škola i njihovih učenika koji kao volonteri učestvuju i u samoj organizaciji sajma. Praksa je to od 2006. godine, od osnivanja Mreža žena – Veliko srce u BiH, kada je kao jedan od pravaca djelovanja utvrđen rad sa mladim ljudima kroz edukacije, sport, druženja i zajedničke akcije.

Jedan od ciljeva gradačačkog sajma organskih proizvođača je očuvanje starih zanata, starina i običaja koje su kroz narodne igre i nošnje predstavili članovi KUD “Zmaj od Bosne” Gradačac. Otvoren 13. gradačački sajam organskih proizvođača „Eko-etno BiH“ Radio Gradačac – 57 godina sa vama…Otvoren 13. gradačački sajam organskih proizvođača „Eko-etno BiH“ Radio Gradačac – 57 godina sa vama…Otvoren 13. gradačački sajam organskih proizvođača „Eko-etno BiH“ Radio Gradačac – 57 godina sa vama…

Radio Gradačac

 

 


radiogradacac.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti