Aktuelne vijesti

Otvoren Spomen park sa spomenikom braniocima Tuzle i BiH – 15. maj –

Datum:

Spomen park sa spomenikom braniocima Tuzle i BiH – 15. maj, na Brčanskoj Malti, u znak zahvalnosti braniocima Tuzle i Bosne i Hercegovine u odbrani od agresije 1992.-1995.godine, svečano je otvoren danas u okviru obilježavanja 2. oktobra Dana oslobođenja Tuzle.

– Dan oslobođenja Tuzle u 2. svjetskom ratu tradicionalno proslavljamo. Ove godine smo se odlučili da ta proslava traje dva dana. Danas otvaramo ovaj Spomen park 15. maj, koji je  veoma značajaj datum, ako ne i najznačajniji datum u novijoj historiji Tuzle. Tog dana Tuzla je ponovo odbranjena, odbranjen je tuzlanski način života, zajednički život i ona ideja antifašizma, ljubavi i poštovanja različitosti. To je ono što Tuzla jeste. Otvaranje ovog spomen parka je još jedna dodatna nota u obilježavanju Dana grada Tuzle – rekao je prilikom otvaranja Zijad Lugavić, gradonačelnik Tuzle, napomenuvši da i u budućnosti moramo čuvati uspomenu na branioce grada Tuzle i da je ovo spomen obilježje jedan od načina da to činimo.

Ceremoniji svečanog otavranja pored delegacija Grada Tuzle, Gradskog viječa, te građana i brojnih zvanica iz javnog i političkog života, prisustvovali su i priapdnici policije te drugih odbrambenih jednica koje su učestvovale u odbrani Tuzle tokom agresije 1992.-1995.

– Mnogi od nas su ostavili svoje dijelova tijela, mnogi su ostali bez bliskih osoba, mnogi su dali i živote za ovo što danas uživamo. Ovaj spomen park podsjeća na događaj je iz perioda odbrane Tuzle i 15. maj dan kad je odbranjena Tuzla i kada je spriječeno ono što se od strane agresora dešavalo u drugim gradovima u BiH. Moram istaći zahvalnost bivšem i sadašnjem gradonačelniku Tuzle koji su podržali našu dugogodišnju inicijativu da na adekvatan način obilježemo mjesto obrane Tuzle. Moram istaći da smo pozitivno iznenađeni ovakvim rješenjem i ovakvim zdanjem koje ima višetruku svrhu – rekao je Ahmet Zulić  predsjednik Udruženja policije “Manevarac” Tuzla.

Podsjećamo, ceremonijalni plato sa spomenikom je funkcionalno osmišljen sa dva razdvojena kružna platoa koji je smješten u tuzlanskom naselju Brčanska Malta.

Na sjeveroistočnom dijelu platoa, projektovan je savremeno dizajnirani spomenik braniteljima grada dok je u jugozapadnom dijelu platoa postavljen kružni cvijetnjak u čijem se središtu nalazi jarbol sa zastavom Republike Bosne i Hercegovine.

Gradnja Spomen parka je početa u martu ove godine, aveć je korišten za ceremonijalne aktivnosti tokom obilježavanja 15. maja Dana odbrane Tuzle./Tuzlainfo/S.P./


tuzlainfo.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti