Aktuelne vijesti

Otvorena izložba “Stare i rijetke knjige iz historije i etnologije u Legatu dr. Ismeta Smailovića” –

Datum:

U okviru manifestacije Dani evropskog naslijeđa TK, danas je u Galeriji BKC TK JUSpecijalna biblioteka Behram-beg u Tuzli predstavila Izložbu „Stare i rijetke knjige iz historije i etnologije u Legatu dr. Ismeta Smailovića“.

Legat dr. Ismeta Smailovića koji čuva Specijalna biblioteka Behram-beg čini 1165 bibliotečkih jedinica na šest jezika i 36 oblasti, među kojima 89 starih i rijetkih knjiga, te tri knjige koje ne posjeduju druge biblioteke u Bosni i Hercegovini.

Na ovoj izložbi je predstavljeno 13 knjiga koje se odnose na historiju i etnologiju, a što je u vezi sa ovogodišnjoj temom Dana evropskog naslijeđa koji se obilježavaju u Tuzlanskom kantonu.

– Neke od knjiga iz ovog legata smo mi i ranije izlagali i čini dostupnim našem građanstvu, prije svega kroz manifestacije koje su realizovane na Filozofskom fakultetu u Tuzli i BKC-u „Alija Izetbegović“ Kalesija. Zadovoljstvo nam je što ih zainteresiranim građanima činimo dostupnim i u Bosanskom kulturnom centru TK, koji se imaju priliku upoznati sa legatom velikog bh. leksikografa i jednog od najvećih lingvista, usudio bih se reći i na prostoru bivše Jugoslavije – rekao nam je mr. Admir Muratović, direktor JU Specijalna biblioteka Behram-beg u Tuzli.

Profesor Ismet Smailović (1921–2018) bio je renomirani bh. lingvist. Rođen je u Ćehajama kod Srebrenika. Doktorirao je na Zagrebačkom univerzitetu, a kao profesor predavao je u nekoliko tuzlanskih srednjih škola, da bi do odlaska u penziju (1985. godine) radio je na Pedagoškoj akademiji u Banja Luci. Objavio je na desetine naučnih i stručnih radova, te pet knjiga.

Potomci dr. Ismeta Smailovića su njegovu biblioteku poklonili JU Specijalna biblioteka Behram-beg u Tuzli 2019. godine, a biblioteka je proglašena legatom 2020. godine.


tuzlainfo.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti