Aktuelne vijesti

Otvoreni 22. Književni susreti Cum grano salis –

Datum:

U Ateljeu Ismet Mujezinović, izložbom Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine , “Karim Zaimović – Pogled u svemir”, autorice Ifete Lihić počeli su 22. Književni susreti Cum grano salis.

Gradonačelnik Tuzle, dr. sc. Zijad Lugavić, otvarajući književne susrete, kazao je:

“Čast mi je da otvorim 22. Književne susrete Cum grano salis, koji su postali kulturni brend Tuzle I kulturna poveznica regiona.Tuzla je već dvadesetdvije godine centar romana, a Grad Tuzla vlasnik, po mišljenju mnogih književnika I intelektualaca, najvažnije I najknjiževnije nagrade u region. Sve ove godine zadržan je kvalitet programa, te kredibilitet I neovisnost Nagrade Meša Selimović, nagrade za najbolji roman objavljen u prethodnoj godini na govornom prostoru Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije.”

O izložbi “Karim Zaimović – Pogled u svemir” govorila je direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine, Šejla Šehabović.

Oživljavanje sjećanja na novinara, pisca, strip crtača Karima Zaimovića, koji je ubijen u opkoljenom Sarajevu u dobi od 24 godine, želi se mlađim generacijama približiti umjetnost i književnost. Eksponati, lični predmeti, radovi, crteži, knjige govore o čovjeku pred kojima je bila budućnost. Ispričana je priča kakvih je nažalost puno, ali na ovaj način, Muzej čuva sjećanje na Zaimovića.

22. Književni susreti Cum grano salis završavaju 7.10. 2023. godine dodjelom nagrade Meša Selimović za najbolji roman objavljen u 2022. godini na govornom prostoru Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije.Romani koji su ušli u uži izbor biće predstavljeni tuzlanskoj publici tokom Književnih susreta. Ulaz na sve događaje je slobodan.


tuzlainfo.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti