Aktuelne vijesti

Na pomolu investicijski projekti Vlade TK i Razvojne banke FBiH –

Iskorištavanje potencijala Razvojne banke Federacije Bosne...

Ove godine manifestacija “Dani Titove pećine” u Kladnju bit će otvoreni naučnim skupom |

Datum:

Razgovor o manifestaciji „Dani Titove pećine“, odnosno obilježavanju 80. godišnjice od boravka Vrhovnog štaba NOVJ-e i Josipa Broza Tita na području općine Kladanj u naselju Plahovići bio je povod održanog sastanka Općinskog načelnika Jusufa Čavkunovića sa delegacijom SABNOR-a Bosne i Hercegovine, koju su predstavljali akademik Mirko Pejanović, generalni seketar Šaćir Hrustemović, profesor doktor Rasim Muratović i Zlatko Dukić, predsjednik SABNOR-a TK.

Sastanku koji je održan u zgradi Općine Kladanj prisustvovali su i predstavnici udruženja SABNOR-a općine Kladanj, Alija Kuljanin i Armin Silard.

Planirano je da ove godine manifestacija traje dva dana, 30. juna 2023. godine, kada će u Kladnju biti održan naučni skup, okrugli stol na kome će učešće uzeti sedam naučnih radnika koji su već prijavili teme i 1. jula 2023. godine za kada je planiran tradicionalni narodni skup u okviru kojeg Titovu pećinu na Plahovićima  posjeti veliki broj antifašista iz Bosne i Hercegovine i regije.

ove godine manifestacija “dani titove pećine” u kladnju bit će otvoreni naučnim skupom |
Ove godine manifestacija “Dani Titove pećine” u Kladnju bit će otvoreni naučnim skupom |

U šumskom okruženju u kojem se smjestila pećina u mjestu Plahovići, vrhovni komandant Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije Josip Broz Tito stigao je sa Sutjeske gdje je vojska izvršila proboj neprijateljskog obruča i krenula u oslobođenje Olova, Kladnja, Vlasenice, Srebrenice i Zvornika.

ove godine manifestacija “dani titove pećine” u kladnju bit će otvoreni naučnim skupom |
Ove godine manifestacija “Dani Titove pećine” u Kladnju bit će otvoreni naučnim skupom |

-Pripreme za održavanje Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a započinju na sastanku Tita i delegacije Pokrajinskog komiteta KPJ za Bosnu i Hercegovinu (PK KPJ za BiH), u pećini kod Kladnja u ljeto 1943. godine. Delegaciju su činili Rodoljub Čolaković i Avdo Humo – članovi PK KPJ za BiH. Inicijativu za sastanak imao je Tito. Razgovor na ovom sastanku bio je posvećen potrebi priprema za održavanje ZAVNOBiH-a. Taj razgovor će trasirati put za političke pripreme održavanja Prvog zasijedanja ZAVNOBiH-a. Pripreme su se odvijale od ljeta do kraja novembra 1943. godine – kazao je na sastanku akademik Pejanović.

rtvtk.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti