Aktuelne vijesti

Pacijenti iz BPK će se moći liječiti u UKC-u Tuzla –

Datum:

Kantonalna bolnica Goražde potpisala je ugovor s Univerzitetsko kliničkim centrom (UKC) Tuzla za angažman specijalista neurologa, čime je riješen jedan od glavnih problema u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Ministar zdravstva BPK Senad Čeljo podsjeća da je u proteklih više od godinu dana Kantonalna bolnica Goražde bila suočena s nedostatkom ovog kadra.

– Odlaskom dr. Harisa Mašnića, Kantonalna bolnica Goražde ostala je bez stalno angažovanog neurologa. Imali smo povremeni angažman specijaliste, tri dana u sedmici i telefonske konsultacije iz pripravnosti, međutim to je bio minimum koji smo mogli obezbijediti u tom momentu, jer su neurolozi zaista deficitaran kadar i pokušavali smo na sve načine riješiti taj problem – kazao je Čeljo.

Naglasio je da je rješenje pronađeno prilikom posjete UKC-u Tuzla, tokom razgovora o liječenju pacijenata iz BPK Goražde u toj ustanovi.

– Generalni direktor dr. Tulumović izrazio je spremnost za saradnju prije svega u liječenju naših pacijenata u njihovoj zdavstvenoj ustanovi, u okviru liječenja izvan kantona, a potom i da UKC Tuzla stoji na raspolaganju i u tom segmentu, ukoliko ljekari neurolozi izraze spremnost. Nakon razgovora i sa samom načelnicom te klinike i sa ljekarima, radili smo i na stvaranju formalnih preduslova, potpisani su ugovori i praktično od jučer mi imamo neurologa čiji će se angažman odvijati uz smjene svakih sedam dana tako da smo pokriveni 24 sata što je ogroman iskorak da imamo obezbjeđenu i dijagnostiku i liječenje iz oblasti neurologije – kazao je Čeljo.

Direktor Kantonalne bolnice Goražde prim dr. Fuad Rovčanin naglašava da je na ovaj način riješen jedan od najvećih problema kada je u pitanju kadrovski nedostatak u toj ustanovi.

– Kanton duže od godinu dana nema neorologa odnosno neuropsihijatra i da bismo prevazišli taj nedostatak mi smo angažovali kolegicu iz Foče koja je radila ambulantno tri puta sedmično i vodila je pacijente koji su bili hospitalizirani na odjelu Kantonalne bolnice. Da bismo obezbijedili kontinuiran rad neurologa i praćenje neuroloških pacijenata u našoj ustanovi kojima je potrebna usluga ambulantnih pregleda u polukliničkom dijelu, u saradnji s ministartsvom zdarvstva i kantonalnim ZZO potpisan je ugovor sa UKC Tuzla za pružanje usluga iz oblasti neurologije, odnosno angažman doktora specijalista neurologije u našoj bolnici. Ugovor je trenutno na tri mjeseca i nadamo se da će se produžiti i u narednom periodu, do povratka našeg specijalizanta i da će kolegama i kolegicama koji će dolaziti odgovarati uslovi – kazao je dr. Rovčanin.

Dodao je da su sve ostale discipline pokrivene kadrovima specijalistima te da se očekuje povratak ljekara sa specijalizacije.

„ U nekim oblastima imamo dovoljno ljekara, neke su deficitarne i već sutra kolega Džanko počinje svoj rad kao specijalista anesteziologije i reanimatologije čime  smo rasteretili kolegicu koja je do sada sama radila. U martu smo dobili još jednog pedijatra,  trenutno imamo još šest doktora na specijalizaciji, naredne godine imat ćemo konkurs za nove specijalizacije i mislim da ćemo u narednih  četiri – pet godina kompletirati sav specijalistički kadar u našoj ustanovi na zadovoljstvo naših pacijenata ali i kolega i koleginica“ – kazao je direktor Knatonalne bolnice Goražde.

Direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja BPK Goražde Salem Halilović napominje da je sa UKC Tuzla potpisan i ugovor o liječenju pacijenata iz BPK-a.

– To je nastavak naših planova započetih još prošle godine kada smo potpisali ugovor i sa Općom bolnicom Sarajevo. Ukazala se potreba jer vidjeli smo da naši osiguranici koriste i usluge UKC u Tuzli pojedinačno gdje smo davali odobrenja i to finansirali, a onda smo shvatili da je najoptimalnije da potpišemo jedan cjelovit ugovor za pružanje usluga našim osiguranicima, ponajviše iz kardiovaskularne discipline, ortopedske i sportske povrede i druge ako se ukaže potreba. Uglavnom, stvorili smo zakonski osnov da naši osiguranici pored KCUS-a i Opće bolnice Sarajevo imaju mogućnost da usluge dobiju i u UKC-u Tuzla – pojasnio je direktor ZZO BPK Goražde, piše Fena.


tuzlainfo.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti