Aktuelne vijesti

(VIDEO) Udruženje “Novi horizonti” otvorilo Dijabetološko savjetovalište

Udruženje građana, roditelja I prijatelja djece sa dijabetesom “Novi...

Pošalji posmrtnicu i sjećanje

Pošalji posmrtnicu i obavijesti sve poznanike o vremenu dženaze...

Poboljšana signalizacija na pet pružnih prelaza u TK (VIDEO) |

Datum:

Željeznice Federacije BiH implementiraju projekt zaštite najkritičnijih putnih prelaza na kojima su se često dešavale nesreće. Signalizacija će biti poboljšana na jednom pružnom prelazu na području opštine Novi Grad Sarajevo i pet pružnih prelaza na području TK. Tri su na području opštine Lukavac, a dva na području opštine Živinice.

Pružni prelazi Lukavac Soda i Križaljka Živinice imaju  aktivnu zaštitu sa branicima, dok  dva prelaza u Bistarcu i prelaz u Šerićima kod Živinica imaju pasivnu zaštitu bez branika samo sa Andrejovim križom i znakom STOP. Na ovih prelaza Željeznice FBiH postavile su novu svjetlosno zvučnu signalizaciju s branicima. Svečano će biti puštena u rad u srijedu.  

 “Ti uređaji se nailaskom voza sami aktiviraju, uključuju se prvo svjetlosno zvučnia signalizacija a poslije toga dolazi do spuštanja polubranika”, rekao je Redžo Čeliković, šef Službe za organizaciju i sigurnost prometa Tuzla Željeznice FBiH Tuzla.                                                         

Ukupna vrijednost projekta zaštite šest pružnih prelaza, jednog u Sarajevu i pet na području TK iznosi 1 900 000 KM. Novac je obezbijedila Vlada Federacije BiH. Iz Željeznica FBiH kažu da bi trebalo nastaviti ulaganje u infrastrukturu.                                                                                                            

“Željeznice su transparentne i pokušavaju u saradnji sa Direkcijom cesta i lokalnim zajednicama da unaprijede zaštitu kako drumskih vozila, tako i željezničkih vozila. Predlažu da zajednički finansiraju zapštitu putnih prelaza u omkjeru 50 %-50%”, rekao je Redžo Čeliković, šef Službe za organizaciju i sigurnost prometa Tuzla Željeznice FBiH Tuzla.                                                                                                                     Na području TK nema putničkog željezničkog saobraćaja, ali teretni je prometan. Najveći komitenti Željeznica FBiH sa područja TK su Termoelektrana Tuzla, GIKIL- i SODA Lukavac.  

rtvtk.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti