Aktuelne vijesti

Javni poziv za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta

Gradonačelnik Živinica Samir Kamenjaković danas je objavio Javni poziv...

Javni poziv za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta

Gradonačelnik Živinica Samir Kamenjaković danas je objavio Javni poziv...

Poboljšanje kvaliteta zraka u fokusu Svjetske banke i Tuzlanskog kantona | RTVTK

Datum:

Preliminarna procjena potencijalne realizacija projekta poboljšanja kvaliteta zraka (Air Quality Improvement Project – AQIP) bila je tema današnjeg sastanka delegacija Vlade Tuzlanskog kantona i Svjetske banke. Projektni razvojni cilj je smanjenje emisija zagađivača zraka i stakleničkih plinova iz sektora grijanja stambenih objekata i sektora transporta kroz poboljšanja u upravljanju kvalitetom zraka i investicije u odabranim kantonima Federacije Bosne i Hercegovine. Kako je danas rečeno, projekat se sastoji od tri suštinske komponente uz komponentu za upravljanje projektom, a biće podržan kreditnim sredstvima Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) u iznosu od 50 miliona američkih dolara.

Uloga kantona u realizaciji ovog projekta bi primarno bila vezana uz dio projekata koji bi podrazumijevao finansiranje djelomičnih grantova za ulaganja u održivo grijanje (npr. zamjena zagađujućih i neefikasnih peći i kotlova na ogrjevno drvo i ugalj modernim rješenjima za grijanje) i energetsku efikasnost (npr. zamjena prozora i vrata, izolacija zidova) u stambenom sektoru, uz fokus na kuće koje se za grijanje oslanjaju na čvrsta goriva, kao najveći izvor emisija PM 2,5.

poboljšanje kvaliteta zraka u fokusu svjetske banke i tuzlanskog kantona | rtvtk
Poboljšanje kvaliteta zraka u fokusu Svjetske banke i Tuzlanskog kantona | RTVTK

Premijer Halilagić se prije svega Svjetskoj banci zahvalio što je Tuzlanski kanton prepoznala kao područje na kojem je u ovom smislu potrebno djelovati, te podsjetio da Tuzlanski kanton iz vlastitih već realizira projekte energijske efikasnosti, a koji su upravo usmjereni u pravcu zamjene postojećih peći na čvrsto gorivo i toplinsku izolaciju u privatnim stambenim objektima.

„Mi svake godine, putem Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice realiziramo program podrške našim građanima da uvedu ekološki prihvatljive modele zagrijavanja, te toplinsku izolaciju svojih stambenih prostora. Za te namjene do sada smo već izdvojili više miliona KM i realizacija ovih aktivnosti nama u Tuzlanskom kantonu je itekako poznata. S druge strane već smo u saradnji sa Razvojnim programom UN-a u BiH (UNDP) inicirali i radimo na razradi projekta povećanja energijske efikasnosti na 200 javnih objekata u Tuzlanskom kantonu, što je generacijski projekat kojeg je pokrenula ova Vlada Tuzlanskog kantona. Svjesni značaja ulaganja u ekologiju i zaštitu životne sredine i danas predloženi projekat Vlada Tuzlanskog kantona će pomno razmotriti i odgovoriti mu u skladu sa našim potrebama, potencijalima i kapacitetima“, rekao je na kraju današnjeg sastanka premijer Halilagić ističući da se očekuje i formiranje nove Kantonalne vlade, pa je politički korektno ostaviti da nova Vlada donese odluku o eventualnom zaduženju Tuzlanskog kantona u ove namjene.

PROČITAJTE:  Univerzitet u Tuzli promoviše sedam zlatnih studenata – .

U ime Svjetske banke današnjem sastanku su prisustvovali voditelj projekta, viši specijalist za energiju Yuriy Myroshnychenko, viši specijalista za okoliš Esma Kreso, analitičar operacija Samra Bajramović, specijalista za energiju Claudio Protano, konsultant iz oblasti energije Mustafa Čopelj, konsultant za nabavke Nikola Kerleta i konsultant Ivana Ivičić. Delegaciju Vlade Tuzlanskog kantona danas su, uz premijera Halilagića činili ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić, ministar finansija Suad Mustajbašić, sekretar Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice Emir Softić i savjetnik premijera TK Hasan Fehratović.

rtvtk.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti