Aktuelne vijesti

Počela rekonstrukcija bedema u kompleksu Starog grada u Gradačcu

Datum:

Danas su počele aktivnosti na postavljanju skele i ograde za izvođenje radova na rekonstrukciji bedema kule Husein-kapetana Gradaščevića, fortifikacija kula B4k poznate u narodu kao “Tabija”.  Izvođač radova je firma “NEIMARI” d.o.o. Sarajevo a stručni nadzor je firma „URBING“ d.o.o. Sarajevo. Ukupna vrijednost radova je oko 650.000 KM a rok za izvođenje radova je 12 mjeseci od dana uvođenja Izvođača u posao, saopćeno je iz Gradske uprave.

počela rekonstrukcija bedema u kompleksu starog grada u gradačcu

Grad Gradačac je u oktobru 2018. godine pokrenuo procedure na izradi idejnog projekta cjelokupnog uređenja kompleksa “Starog grada” i glavni projekat sanacije najugroženijih dijelova, a prema uputama i sugestijama Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine i eksternih konsultanata.

počela rekonstrukcija bedema u kompleksu starog grada u gradačcu

Iz Gradske uprave podsjećaju da je u martu 2021. godine Grad Gradačac dostavio je nadležnom ministarstvu kompletan projekat sa svim pratećim prilozima za izdavanje potrebnih dozvola. Gradu Gradačac je 11.05.2023. godine izdato Rješenje za građanje od strane istog nakon čega je raspisan tender za izvođenje radova a ugovor o izvođenju radova na rekonstrukciji bedema kule u kompleksu “Starog grada” u Gradačcu potpisan je u septembru ove godine.

Riječ je o nacionalnom spomeniku Bosne i Hercegovine koji se godinama nalazi u lošem stanju. Kako su kazali stručnjaci za njegovu potpunu obnovu potrebni su deseci miliona maraka.

/ Grad Gradačac


radiogradacac.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti