Aktuelne vijesti

Muzej Geološka postavka Pannonica u Tuzli

Muzej Geološka postavka Pannonica predstavlja značajan segment za razvoj...

Počela Zimska škola fizike za osnovce i srednjoškolce iz TK |

Datum:

U Tuzli je danas počela dvodnevna Zimska škola fizike za osnovce i srednjoškolce sa područja Tuzlanskog kantona.

Ajla Džambić, učenica Medicinske škole u Tuzli, zajedno sa drugim mladim zaljubljenicima u fiziku, dobila je priliku proširiti svoja znanja iz ove fundamentalne nauke.

„Moja prva ljubav je definitivno bila matematika. Fizika je kasnije to postala iz razloga što su to srodne, logičke nauke. Smatram da je fizika jako značajna zato što razvija logiku i pomaže da shvatimo kako svijet funkcioniše“ kaže Ajla.

Sa studentima i profesorima Pirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Tuzli polaznici Zimske škole fizike će tokom dva dana raditi zadatke iz mehanike, termodinamike, elektromagnetizma i optike.

„Jedni će raditi računski dio odnosno računske zadatake, a drugi dio učenika će raditi u laboratoriji. Onda ćemo popodne samo zamijeniti učenike i zapravo svi će proći kompletan taj program koji smo planirali“ kaže profesor Hedim Osmanović sa Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Uz Prirodno-matematički fakultet Zimsku školu fizike već nekoliko godina organizuje Društvo fizičara Tuzlanskog kantona u saradnji s Pedagoškim zavodom.

„Ono što je bitno istaći jeste da smo pozitivno iznenađeni brojem učenika koji su se prijavili na ovu Zimsku školu fizike. Mi smo u najboljem slučaju, kao najveći optimisti očekivali da imamo negdje oko 100-tinjak prijava. Međutim danas imamo oko 150 učenika. Sutra za drugi dan imt ćemo također negdje oko 100-tinjak učenika“ ističe predsjednik Društva fizičara TK Mersudin Umihanić

„Mi moramo raditi na popularizaciji nauke i fizika je temeljna prirodna nauka. Na ovaj način, po ovom konceptu mi ovdje imamo u ova dva dana 250  učenika koji spadaju u onu kategoriju takmičara. Mi se nadamo da će oni taj duh ljubavi pema nauci prenijeti u svoje škole i da ćemo dobiti još dodatni zamah u svemu tome“ kaže Denis Suljendić savjetnik za obrazovanje u Pedagoškom zavodu TK.

Školi, koja ima za cilj podsticanje nadarenih učenika da dodatno rade na razvoju svojih talenata, podršku je i ovog puta pružilo i Ministarstvo za obrazovanje i nauku Tuzlanskog kantona.

„Mi podržavamo ovu aktivnost. Ona je veoma važna generalno za popularizaciju nauke, ali smatram da moramo voditi računa o tri segemnta. Prvi su nastavni planovi i programi gdje su u toku inovacije. Priprema se nastavni plan i program za osnovnu školu ali i nastavni planovi i programi za stručne i tehničke škole. Drugi segment su kadrovi. Odnosno moramo vršiti stalne edukacije naših profesora koji predaju ovim učenicima i treći segment jeste materijalno opremanje kabineta na čemu ćemo raditi u budućnosti. To treba biti naše strateško opredjeljenje da one kabinete koji doprinose nauci pojačamo u svim školama u Tuzlanskom kanotnu„ kaže resorni ministar Ahmed Omerović.

U znak zahvalnosti za sve što je uradio na popularizaciji fizike dugogodišnjem predsjedniku Društva fizičara Tuzlanskog kantona, koji ove godine odlazi u zasluženu penziju, profesoru Smaji Sulejmanoviću, danas je uručena Zahvalnica.

rtvtk.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije vijesti