back to top

Aktuelne vijesti

Počinje Evropsko nogometno prvenstvo večeras

Datum:

Večeras počinje Evropsko nogometno prvenstvo u Njemačkoj. U narednih mjesec dana će se takmičiti 24 reprezentacije, a branilac naslova je Italija.

Reprezentacije su podijeljene u 6 grupa. Prvoplasirane i drugoplasirane selekcije će se plasirati u osminu finala, dok će i četiri najbolje trećeplasirane ekipe proći dalje.

U grupi A su Njemačka, Švicarska, Škotska i Mađarska, dok grupu B čine Italija, Hrvatska, Španija i Albanija. U grupi C se takmiče Slovenija, Danska, Engleska i Srbija, dok će grupa D donijeti duele Poljske, Austrije, Francuske i Nizozemske. U grupi E će se boriti Rumunija, Belgija, Slovačka i Ukrajina za prolaz dalje, dok će grupa F donijeti susrete Češke, Turske, Portugala i Gruzije. Utakmice grupne faze će se igrati u 3 vremenska termina, u 15, 18 i 21 sat.

Turnir će večeras početi utakmicom Njemačke i Škotske na Allianz Areni u Munchenu. Nijemci su upali u turnir remijem protiv Ukrajine i pobjedom nad Grčkom u pripremnim utakmicama, te žele stići do samog kraja među najboljim evropskim selekcijama. Sa druge strane, Škotska želi pokvariti domaćoj ekipi slavlje i iznenaditi već na početku Eura.

17. izdanje Evropskog prvenstva će se održati u deset gradova u Njemačkoj. Utakmice će se igrati u Leipzigu, Kölnu, Münchenu, Frankfurtu na Majni, Dortmundu, Hannoveru, Hamburgu, Düsseldorfu, Nürnbergu, Stuttgartu, Gelsenkirchenu i Berlinu, gdje će se odigrati i finale ovogodišnjeg prvenstva.

Navijači su već stigli u Njemačku u prethodnim danima i očekuje nas sjajna atmosfera na utakmicama, puno kvalitetnog nogometa i pravi spektakl. Titulu brani Italija, koja je osvojila prethodno prvenstvo savladavši Englesku nakon boljeg izvođenja penala.

Izvor: ( rtvtk.ba / Monkstk.ba )

Najnovije vijesti