back to top

Aktuelne vijesti

Policija otkrila osobe koje su pozivale muškarce iz Srebrenika na lažnu regrutaciju

Datum:

Policija je ušla u trag osobama koje su putem društvene mreže Facebook pozivale na lažnu regrutaciju muškarace na području Srebrenika.

Ministar unutrašnjih poslova TK Hajrudin Mehanović je potvrdio da osumnjičeni žive izvan BiH, a njihovi podaci su proslijeđeni državnim agencijama na dalje postupanje.

Prije nekoliko dana na društvenoj mreži Facebook pojavio se poziv muškarcima iz Srebrenika da se jave u policiju zbog regrutacije. Poziv je potpisan od civilne zaštite Srebrenik, međutim veoma brzo se ispostavilo da je riječ o lažnom pozivu, što je potvrdio i gradonačelnik Adnan Bjelić.

Na ovo je promptno reagovala i Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona te su prvi rezultati policijske akcije poznati.

“Kako bi se narušio sigurnosni sistem u BiH, prije nekoliko dana smo imali jednu objavu koja je naslonjena na Civilnu zaštitu Srebrenika, za koju je policijskom akcijom utvrđeno da se radi o djelu koje su počinili izvršiocu koji žive izvan BiH. Njihove IP adrese su pronađene te su dostavljene na dalje postupanje Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA) i nadležnom tužilaštvu. Očekujemo da oni budu vrlo brzo procesuirani”, kazao je ministar unutrašnjih poslova TK Hajrudin Mehanović.

On je naveo su u proteklom periodu u nekoliko navrata izvršene zloupotrebe bh. institucija u kontekstu navodne mobilizacije stanovništva. Zaključuje da je ovakva vrsta “napada” moguća i u budućnosti, što može izazvati konfuziju i nesigurnost kod građana.

klix.ba

enovosti.ba

Najnovije vijesti